• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

TESTIRALI SMO SAMSUNG GALAXY A54: Nikad bliži Galaxy S modelima - može li da opravda novu cijenu?

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Šta nudi jedan od najpopularnijih modela u srednjoj klasi? Kako se Samsung Galaxy A54 pokazao na našem testu? Da li je opravdao povećanje cijene? Saznajte u nastavku.

 testirali smo Galaxy A54 - recenzija Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

Na test nam je stigao najnoviji telefon srednje klase kompanije Samsung - Galaxy A54 - koji ove godine donosi izmijenjen dizajn, šta ga na prvi, ali i na drugi pogled značajno približava najskupljim modelima južnokorejskog giganta.

Kao i prethodnih godina, Galaxy A serija će nesumnjivo biti jedna od najprodavanijih na našem tržištu - ne samo zbog značajno niže cijene u odnosu na flagship modele, već i zbog toga što je jedna od najsigurnijih opcija koju korisnici mogu da odaberu.

Međutim, ni Samsung nije uspio da izbjegne povećanje cijene usljed krize koja pogađa cijeli svijet, pa smo, između ostalog, imali i zadatak da utvrdimo da li njihov najnoviji "srednjak" uspio da opravda takav potez. Pa, hajde da počnemo...

Samsung Galaxy A54 DIZAJN

  • Dimenzije: 158,2 x 76,7 x 8,2 mm
  • Težina: 202 g
  • Materijal: Plastika, staklo
  • Zaštita: Gorilla Glass 5 (obe strane), IP67
  • Zvučnici: Stereo
  • SIM: Nano-SIM, eSIM
  • Ostalo: USB-C (USB 2.0)

Iako je Galaxy A54 predstavljen sredinom prošlog mjeseca, Samsung je između ciklusa lansiranja imao ogromne poteškoće da zadrži svoje tajne, pa smo još u novembru znali kako će izgledati novi uređaj srednje klase. Da budemo precizniji, znali smo da će svi novi Samsung telefoni, jeftiniji i skuplji, koristiti veoma sličan dizajn - i to je upravo ono što smo dobili.

Zbog ujednačenog dizajna između modela, niko vam neće zamjeriti ako ne možete odmah da utvrdite da li gledate u Galaxy S23+ ili Galaxy A54. Dimenzije ova dva uređaja su gotovo identične, ali postoje određene razlike, uočljive samo vještom oku. Na primjer, povoljniji telefon je deblji za 5 mm, ostrva kamere su nešto veća na S23+ modelu, a razlikuju se i dostupne boje.

Međutim, te razlike postaju veće kada se uređaj uzme u ruku. Ram Galaxy A54 modela izrađen je od plastike i daje drugačiji, topliji osjećaj u ruci od aluminijuma, a paljenjem ekrana, veoma je primjetno da debljina okvira istog nije na flagship nivou.

Ipak, osjećaj u ruci je odličan. Telefon veoma lijepo "leži" i udoban je za korišćenje. Gorilla Glass 5 staklena zaštita prednje i zadnje strane uređaja je tu da osigura otpornost na ogrebotine i padove, a šlag na torti je IP67 sertifikat, koji omogućava kupcima mir dok koriste svoj telefon blizu vode ili velike količine prašine.

Međutim, postoje i tri detalja koja nam se nisu svidjela. Vizuelno, ne sviđa nam se što je prsten selfi kamere srebrne boje, jer se ne utapa u ekran dok je ugašen. Praktično, tasteri na desnom boku su pozicionirani nešto niže nego što bismo voljeli, pa nam palac prirodno pada na smanjivanje zvuka, umesto na paljenje i gašenje telefona, a isti problem imamo i sa skenerom otiska prsta ispod površine ekrana, te je određena doza gimnastike prstima bila neophodna. Naravno, ovo vam neće predstavljati problem ukoliko imate manje šake.

Samsung Galaxy A54 EKRAN

  • Ekran: Ravan, Super AMOLED
  • Dijagonala: 6,4 inča
  • Rezolucija: 1.080 x 2.340 piksela, 403 ppi
  • Brzina osvježavanja: Do 120 Hz
  • Osvetljenje: Do 1.000 nita
  • Prikaz: HDR10+

Kako je Samsung najveći proizvođač ekrana za pametne telefone, nismo očekivali ništa manje od odličnog panela na prednjoj strani Galaxy A54 modela, i upravo to smo dobili.

Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

Iako ekran ne dostiže visine flagship modela kada je osvjetljenje u pitanju, u ovom cjenovnom rangu je teško nadmašiti ga, te je 1.000 nita bilo sasvim dovoljno da korišćenje na direktnoj sunčevoj svjetlosti učini prijatnim. Nezavisno od spoljašnjih faktora, prikaz je održavao živopisne boje, pohvalnu oštrinu i odlične uglove gledanja. Zadovoljni smo i HDR10+ prikazom, koji će nesumnjivo unaprijediti svačije gledalačko iskustvo tokom konzumiranja omiljenih serija i filmova.

Očekivano, tu je i brzina osvježavanja do 120 Hz. Drago nam je da je telefon uspio da održava maksimalnu brzinu u svakodnevnom korišćenju, i da je isto proteklo glatko, ali nemojte očekivati previše. Tehnologija displeja nije LTPO, pa su na raspolaganju samo dvije brzine - 60 i 120 Hz - koje se podrazumijevano smenjuju u zavisnosti od korišćenja, ne bi li uređaj uštedio bar malo baterije. Ukoliko ciljate bolju autonomiju, u podešavanjima možete "zakucati" brzinu osvježavanja na 60 Hz.

Samsung Galaxy A54 PERFORMANSE i SOFTVER

  • Čipset: Exynos 1380 (5 nm)
  • Procesor: Osmojezgarni - 4 x Cortex-A78 (2,4 GHz), 4 x Cortex-A55 (2,0 GHz)
  • Grafika: Mali-G68 MP5
  • RAM: 6 / 8 GB
  • Interna memorija: 128 / 256 GB
  • Korisnički interfejs: One UI 5.1
  • Operativni sistem: Android 13

Kao i kod prethodnika, kompanija je odlučila da Samsung Galaxy A54 pokreće čipset sopstvene proizvodnje - Exynos 1380 - umjesto rješenja kompanije Qualcomm, kao što je to bio slučaj na Galaxy A52s 5G modelu iz 2021. godine.

Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

Tokom našeg testiranja, ovaj čipset, iako koristi jezgra prethodne generacije, se pokazao odlično u svakodnevnom korišćenju i gotovo da nije bilo primjetno da ne koristimo neka od najboljih rješenja na tržištu. Nije nas kočio u osnovnim zadacima, skrolovanje kroz društvene mreže i sajtove je proteklo besprijekorno, a zadovoljni smo i performansama koje je prikazao tokom gejminga. Naravno, performanse u igrama nisu uporedive sa najskupljim modelima, ali ne postoji naslov na Google Play prodavnici koji nije mogao da pokrene na najmanje 30 kadrova u sekundi, u zavisnosti od podešavanja.

Slična je priča i na sintetičkim testovima, gdje smo posebno bili zadovoljni održavanjem performansi tokom vremena. Kada smo napregli procesor, performanse su maksimalno padale na 75 odsto, dok Galaxy A54 kao da nije osjetio test grafike, jer je Mali-G68 MP5 održavao čak 99,1% svojih sposobnosti. Dakle, ako se odlučite na ovaj model, bilo za sebe ili za nekog mlađeg, performanse neće predstavljati problem.

Kada je softver u pitanju, na raspolaganju nam je bio isti One UI 5.1 korisnički interfejs kao i na Galaxy S modelima, koji se zasniva na Android 13 operativnom sistemu. Dobro, ne potpuno isti - nedostaju neke funkcije koje posjeduju najskuplji modeli, kao što je Samsung Dex, ali ako ne planirate da vam telefon zamijeni računar, sumnjamo da će vam to smetati.

Ukoliko ste prethodnih godina imali dodira sa Samsung telefonima, na Galaxy A54 modelu ćete se osjećati kao kod kuće. Ukoliko niste, osnovne funkcionalnosti ćete savladati veoma brzo, dok je niz drugih pogodnosti dostupan samo onoliko koliko ste spremni da uložite vremena u njihovo isprobavanje.

Jedan od velikih razloga zašto je Galaxy A54 veoma siguran izbor pri kupovini jeste dugogodišnja softverska podrška. Mnogi ne razmišljaju o ovoj stavci, ali četiri godine nadogradnje operativnog sistema i pet godina sigurnosnih zakrpa znači da ćete dugo dobijati najnovije funkcije, kao i da će vaš uređaj još duže biti zaštićen od sigurnosnih propusta koje mogu zlonamjernim akterima omogućiti pristup vašem telefonu i povjerljivim podacima.

Više o kamerama, bateriji i cijeni pročitajte na sljedećoj strani.

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Slobo

A 54 je deblji od S 23 za 5 mm??? 🤣🤣🤣

RECENZIJE

TIPS & TRICKS