• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

TESTIRALI SMO REALME C55: Prevazišao očekivanja - da li je pravi izbor za vas?

Autor Ilija Baošić

Ukoliko ne želite da potrošite previše novca, a tražite solidan telefon, realme C55 se nameće kao ozbiljna opcija.

 realme C55 test, specifikacije, cijena i utisci Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

Na test nam je stigao realme C55, model niže srednje klase, kojim kompanija realme pokušava da privoli kupce koji ne žele da potroše previše novca na telefon, ali ni da odaberu uređaj koji ispunjava isključivo najosnovnije potrebe.

Segment u kojem C55 pokušava da se takmiči je prepun konkurenata, međutim, realme je očigledno riješen da mnogima pomrsi planove, pa hajde da vidimo šta to nudi, ali i kako se pokazao na našem testu.

realme C55 DIZAJN

  • Dimenzije: 165,6 x 75,9 x 7,9 mm
  • Težina: 189 g
  • Materijal: Plastika, staklo
  • Zaštita: Neimenovano zaštitno staklo
  • Zvučnici: Jedan zvučnik
  • SIM: Dual Nano-SIM
  • Ostalo: 3,5 mm konektor, USB-C (USB 2.0)

Ono što je odmah primjetno jeste da realme C55 donosi iznenađujuće moderan dizajn. Naravno, nisu u pitanju materijali koji se mogu videti na nekim skupljim uređajima - kućište je izrađeno od plastike - ali veoma je primjetno da se kompanija svojski potrudila da svoj telefon predstavi u najboljem svjetlu za novac koji traži.

Površina većeg dijela poleđine je prošarana vertikalnim tačkicama, a sama tekstura je veoma prijatna na dodir. Ipak, realme je začinio izgled uređaja dodavanjem glatke površine oko sistema kamera, kao i velikim ostrvima istih. Ram telefona je ravan, sa blago odbrušenim ivicama kako bi držanje u ruci bilo udobnije.

Ostali aspekti telefona su prilično jednostavni, skener otiska prsta se nalazi u POWER tasteru na desnom boku, a lijevi bok je rezervisan samo za SIM "fiokicu". Vrh uređaja je potpuno prazan, dok se na dnu nalazi konektor za slušalice, USB-C, kao i jedini zvučnik na ovom telefonu.

realme nije obezbijedio sertifikat otpornosti na vodu i prašinu, a nije naveo ni koje zaštitno staklo koristi kako bi sprečio ogrebotine i lom ekrana. Ipak, drago nam je da smo videli fabrički zalijepljenu foliju preko istog.

realme C55 EKRAN

  • Ekran: Ravan, IPS LCD
  • Dijagonala: 6,72 inča
  • Rezolucija: 1.080 x 2.400 piksela, 392 ppi
  • Brzina osvježavanja: Do 90 Hz
  • Osvjetljenje: Do 680 nita
  • Prikaz: Standardan

Ukoliko očekujete čuda, displej realme C55 telefona će vas razočarati jer nije AMOLED, već LCD. Međutim, ukoliko uzmemo u obzir da nije retkost među konkurencijom videti HD+ ekrane i brzinu osvežavanja od 60 Hz, zaista treba pohvaliti kompaniju na tome da nije štedjela gdje ne treba, već je na raspolaganje stavila 1.080 x 2.400 piksela i 90 Hz.

Ne samo to, okviri ekrana su prilično tanki za ovu klasu, gde nije retkost ni videti notch u obliku kapljice, pa je odabir izreza selfi kamere na sredini gornjeg dijela još jedan plus koji pišemo. Interesantno, izrez selfi kamere nudi funkcionalnost koju realme naziva Mini Capsule, a koja daje neka najosnovnija obavještenja u stilu Dynamic Island-a na iPhone 14 Pro.

Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

Prikaz je u sasvim solidan, prilično oštar, sa živopisnim bojama - sve dok gledate direktno u njega. Uglovi gledanja nisu najsjajniji, pa ekran blago gubi na kvalitetu pod određenim uglovima, ali ništa drastično što bismo zamjerili.

realme C55 PERFORMANSE i SOFTVER

  • Čipset: MediaTek Helio G88 (12 nm)
  • Procesor: Osmojezgarni - 2 x Cortex-A75 (2,0 GHz), 6 x Cortex-A55 (1,8 GHz)
  • Grafika: Mali-G52 MC2
  • RAM: 4 / 6 / 8 GB
  • Interna memorija: 64 / 128 / 256 GB, UFS 2.2
  • Korisnički interfejs: realme UI 4.0
  • Operativni sistem: Android 13

realme C55 pokreće Helio G88 čipset kompanije MediaTek, koji se tokom testiranja, iako je stariji nego što bismo željeli, pokazao sasvim korektno. Naše iskustvo korišćenja je u velikoj mjeri proteklo glatko, mada smo primijetili momente kada bi procesor "štucnuo" ili bio u nemogućnosti da isprati brzinu osvježavanja od 90 Hz.

Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

U svakodnevnim aplikacijama se pokazao sasvim korektno. Voleli bismo da je reagovao na naše unose trunčicu brže, ali to svakako nije nešto što redovne ne viđamo u ovoj klasi.

Kada je u pitanju gejming, rezultati su očekivani. Najzahtevniji naslovi, kao što je Genshin Impact, su mu izvan domašaja, ali je moguće igrati, na primjer, PUBG uz snižena podešavanja. Manje intenzivne igre, kao što je Stumble Guys, su radile bez problema.

Još jedna stvar koja se ne viđa u ovom cenovnom rangu jeste da realme C55 pokreće najnoviji operativni sistem, odnosno Android 13, kao i realme UI 4.0. Ukoliko niste imali kontakta sa realme telefonima u prošlosti, u pitanju je veoma jednostavan softver za korišćenje, koji nudi neke dodatne korisne funkcije, poput softverskog proširivanja dostupne RAM memorije kako bi više aplikacija ostalo aktivno u pozadini.

Na sljedećoj strani pročitajte šta nas je najviše iznenadilo.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS