• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mislite da je 3310 bio neuništiv? Još niste vidjeli Nokia XR21

Autor Ilija Baošić

Kompanija HMD Global predstavila je najjači Nokia telefon do sada - XR21.

 Nokia XR21 cijena i specifikacije Izvor: Nokia

Ime Nokia već godinama asociramo za veoma izdržljive telefone. Međutim, njihov novi dom, kompanija HMD Global, riješila je da napravi korak naprijed i predstavi jedan od najrobusnijih uređaja koji su se ikada pojavili na tržištu - Nokia XR21.

Novi model posjeduje MIL-STD-810H sertifikat izdržljivosti američke vojske, ali to nije rijetkost, pogotovo ne na tržištu robusnih telefona. Ipak, ono što se ne viđa često jeste IP69K ocjena otpornosti na vodu i prašinu. Ova čudna ocena koju smo do sada vidjeli samo na Ulefone, Doogee i Blackview kineskim telefonima znači da uređaj može da izdrži mlaz vode, prašine i pare pod visokim pritiskom.

O kolikom pritisku je riječ? Kompanija kaže da telefon može da izdrži vreo mlaz vode pod pritiskom od 100 bara i temperaturi od 80° C, i da će nastaviti da funkcioniše. Drugim riječina, pranje telefona pod česmom sigurno neće predstavljati problem.

Po svim drugim parametrima, Nokia XR21 se ne razlikuje previše od ostalih Android telefona na tržištu. Izdržljiv aluminijumski ram je nešto što viđamo na mnogim flagship modelima, baš kao i Gorilla Glass Victus zaštitno staklo koje prekriva ekran. HMD Global dodatno želi da privuče trogodišnjom garancijom.

Iako je napravljen od materijala na kome bi mu mnogi pozavideli, "ispod haube" ne kuca srce junaka, ali nije ni slabić. XR21 pokreće Snapdragon 695 čipset srednje klase, koji smo već viđali, i koji se pokazao sasvim solidno. Međutim, uređaj dolazi sa starijim Android 12 operativnim sistemom, što baš i nije ono što bismo željeli. Srećom, korisnici će dobiti 3 godine nadogradnje softvera.

Ono što je pohvalno jeste da se ekran od 6,49 inča osvježava brzinom od 120 Hz, a tu je i glavna kamera od 64 MP na poleđini. Prati je ultraširokougaoni modul od 8 MP, kao i selfi kamera od 16 MP. Baterija unutar telefona je kapaciteta 4.800 mAh, i podržava brzo punjenje do 33 W. Drago nam je da 3,5-milimetarski konektor za slušalice nije izostao, kao ni skener otiska prsta koji se nalazi na boku.

Nasljednik XR20 modela iz 2021. godine, Nokia XR21 dolazi u crnoj i zelenoj boji. Trenutno je najavljen u Velikoj Britaniji i biće dostupan po cijeni od 500 funti, odnosno oko 567 evra, ali još uvijek ne znamo da li ćemo imati priliku da ga vidimo na našem tržištu.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS