• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Google je upravo ubio lozinke: Stigla je potpuno nova i sigurnija metoda

Autor Ilija Baošić

Passkey je lakša i sigurnija metoda za pristup nalogu, koja će vremenom zamijeniti tradicionalne lozinke.

 Google uveo Passkey metodu kao zamjenu za lozinke Izvor: Google

Google je upravo najavio da zvanično uvodi passkey, zamjenu za lozinke koja će proces ulaska u naše naloge učiniti bržim i sigurnijim. Kompanija već nekoliko godina radi na tome da zamijeni lozinke zbog ranjivosti ove metode na zloupotrebe i phishing, a passkey se nametnuo kao odlično rješenje.

Passkey je zapravo industrijski standard, koji je Google zajednički razvio u saradnji sa FIDO alijansom i kompanijama Apple i Microsoft, a dizajniran je tako da radi na svim uređajima koji se pridržavaju standarda.

Passkey je istovremeno lakši i sigurniji način za pristup nalogu jer nam dozvoljava da koristimo iste metode kao i one za otključavanje uređaja - skeniranje otiska prsta, prepoznavanje lica ili neki od drugih dostupnih metoda. Dakle, nema više potrebe da ručno unosimo lozinku, a naši nalozi će biti zaštićeniji nego korišćenjem 2FA metode.

Ukoliko i vi želite da koristite passkey, sve što je potrebno da uradite jeste da posjetite podešavanja svog naloga, a zatim da odaberete "Create a passkey" opciju. Ukoliko vam je Google, kao i nama, automatski koristio vašu biometriju, sve što je potrebno da uradite jeste da pritisnete na "Use passkeys".

Iako Google objašnjava da je passkey stvoren kako bi zamijenio lozinke, svjestan je da se tranzicija neće desiti brzo, te će tradicionalne metode i dalje biti dostupne za pristup nalogu.

Google je samo jedna od kompanija koje su usvojile podršku za passkey, a najveća je svakako bila kompanija Apple, koja je to učinila nakon lansiranja iOS 16 operativnog sistema, odnosno iPadOS 16.1 i macOS Ventura.

Možda će vas zanimati

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Halo

Долази метода у којем ће сваком становнику који жели имати гугл мејл узети отисак прста...

RECENZIJE

TIPS & TRICKS