• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Legendarna spajalica se vratila iz mrtvih, sada kao vještačka inteligencija

Autor Ilija Baošić

Ko je koristio Word kasnih 90-ih i 2000-ih, sigurno se sjeća Clippy pomoćnika.

 Spajalica Microsoft word Izvor: Microsoft

Sjećate se Clippy (Clippit) spajalice koja je žarila i palila u Word-u? Vjerovali ili ne, ova legendarna maskota se vratila iz mrtvih kao vaš lični asistent kog pokreće vještačka inteligencija!

Kada je prvi put predstavljen u Office 97 programima, Clippy je na papiru bio odlična ideja. Microsoft je želio da svojim korisnicima ponudi virtuelnog asistenta u vrijeme kada je takva tehnologija bila godinama daleko. Međutim, iako ga mnogi pamte kroz ružičaste naočare nostalgije, Clippy je u vreme dok je žario i palio smatran za velikog smarača koji malo šta korisnog može da ponudi, zbog čega ga je gigant iz Redmonda uklonio iz Office 2007 porodice programa.

Ipak, na krilima te nostalgije, korisnici su 2021. godine izglasali da se Clippy vrati, a njegov lik je danas dostupan kao emodži u Windows 11 operativnom sistemu umjesto standardne spajalice.

Međutim, sada je u Clippy-ja je udahnut novi život, ali ne od strane Microsoft-a, već od FireCube studija koji je nezvaničnu verziju kultne spajalice vratio kao Windows pomoćnika kog pokreće ChatGPT vještačka inteligencija.

Korisnici koji žele da ponovo vide starog druga mogu da ga potpuno besplatno preuzmu u Microsoft Store prodavnici aplikacija, ali je za njegov rad neophodno unijeti OpenAI API ključ, što u velikoj mjeri može ograničiti funkcionalnost. Ipak, developer tvrdi da to u budućnosti neće biti slučaj.

Mi vas, ipak, savjetujemo da obratite pažnju kada preuzimate aplikacije koje "pokreće ChatGPT". Mnogi pokušavaju da iskoriste popularnost ove vještačke inteligencije i navedu korisnike da preuzmu maliciozni softver.

Ukoliko ne spadate u one koji se rado sjećaju Clippy-ja, a želite svog ličnog Windows asistenta, vjerujemo da će Copilot, najnovije rješenje kompanije Microsoft, biti mnogo korisniji kada konačno postane dostupan u Windows 11 operativnom sistemu.

Pogledajte

01:23
Windows Copilot
Izvor: Microsoft
Izvor: Microsoft

Povezano

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS