• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šest gedžeta koji će vam olakšati svako putovanje

Autor Ilija Baošić

Da li nam tehnologija može učiniti odmor još boljim? Naravno da može, a ovih 6 gedžeta če biti vaši idealni saputnici.

 Gedžeti za lakše putovanje  Izvor: Unsplash

Iako poželjna, putovanja mogu biti veoma naporna, pogotovo ako sa sobom ne ponesemo dio svakodnevnog komfora ili korisnih uređaja. Zato smo za vas spremili listu od 6 gedžeta koji će vam pomoći da svaki momenat daleko od vašeg doma protekne ispunjeno, odnosno koji će vam olakšati putovanje.

Zato, hajde da vidimo koji gedžeti su vam potrebni...

360 kamera

Ukoliko na svojim putovanjima volite da snimate, nema boljeg uređaja za to od 360 kamere. Kao što samo ime ovog gedžeta kaže, u pitanju je kamera koja snima u 360 stepeni, pa ne postoji detalj u vašoj okolini koji će joj promaći.

Ukoliko u budućnosti budete željeli da se podsetite lijepih uspomena, 360 snimci su odličan način za to, što je pogotovo tačno ukoliko posjedujetenaočare za virtuelnu realnost, mada vam iste nisu neophodne. Najbolje od svega - mnoge društvene mreže podržavaju kačenje 360 snimaka, pa svoje iskustvo na jedinstven način možete podeliti sa porodicom i prijateljima.

Nema potrebe da vam ponavljamo da obavezno pročitate recenzije i ocene proizvoda pre kupovine, a naš savjet je da izaberete model koji snima u najmanje 4K rezoluciji.

Stalak za telefon

Izvor: Unsplash

Kada već govorimo o snimanju i fotografisanju na putovanjima, sigurni smo da ćete se najviše osloniti na svoj pametni telefon. Ipak, ukoliko želite da nam tim slikama budete i vi, stalak za telefon će vam biti od velike pomoći.

Naravno, često možete zamoliti slučajnog prolaznika da vam pomogne, ali sigurno ćete se naći u situacijama kada ste sami, a selfi kamera jednostavno neće moći da zabeleži savršenu sliku.

Postoji pregršt modela koje možete odabrati, ali mi vas savjetujemo da izaberete onaj koji ima podesive nogare jer nećete uvek imati ravnu površinu na koju možete da ga postavite.

E-čitač

E-čitač će biti odličan dodatak za sve one koji vole da čitaju. Zašto biste se ograničavali jednom knjigom ili stripom kada uz ovaj uređaj možete ponijeti hiljade naslova? Bilo da želite da "ubijete vrijeme" u putu ili jednostavno želite da se opustite na terasi uz dobar pogled, dobro štivo i šoljicu kafe, e-čitač će biti odličan saputnik.

Za razliku od telefona i tableta, baterija e-čitača traje nedjeljama, pa punjenje ovog gedžeta nije stvar o kojoj ćete morati da razmišljate. I ne samo to - ovaj uređaj koristi e-ink displej koji trajno zadržava prikaz na ekranu dok ga ne promjenite. Ovo znači da nema treperenja ekrana, odnosno da je za vaše oči iskustvo čitanja identično kao da čitate pravu knjigu.

Na tržištu postoje razni modeli, jeftiniji i skuplji, te izbor zavisi isključivo od vašeg budžeta. Ipak, mi vas savjetujemo da obavezno pročitate naš vodič prije kupovine.

Bežične slušalice

Ukoliko čitanje nije ono što želite da radite tokom slobodnog vremena na putovanju, uvijek možete poneti svoju muziku sa sobom, a najbolji način da je konzumirate u ovim uslovima jesu bežične slušalice.

Mi vas svakako savjetujemo da čitate recenzije i specifikacije prije nego što se odlučite za neki model, jer ćete na taj način osigurati dobar kvalitet zvuka i slušalačko iskustvo kojim ćete biti zadovoljni. Međutim, gledajte da vaš izbor padne na slušalice koje posjeduju mogućnost aktivnog poništavanja buke (ANC), što može biti veoma korisno kako biste prigušili zvuk motora vašeg prevoza, ali i okoline, bez potrebe da previše pojačate muziku, odnosno da rizikujete oštećenje sluha.

Solarni punjač

Izvor: YouTube / RAVPower

Kako ćete puniti svoje uređaje ukoliko ste otputovali na lokaciju na kojoj nema struje? Uvijek možete ponijeti power bank, ali ovaj uređaj, u zavisnosti od svog kapaciteta, neće biti dovoljan za duži boravak. Potrebno vam je aktivno rješenje, a pravi gedžet za to je solarni punjač.

Solarni paneli su sve popularnije rješenje za snabdjevanje električnom energijom, pa ne čudi da dolaze i u formi sklopivih kompaktnih solarnih punjača, sa USB izlazom, kako biste imali pristup struji u svim okruženjima, čak i u pokretu.

U dnevnim uslovima, ovaj punjač će vam pomoći da direktno napunite vaš telefon, 360 kameru, ili e-čitač. ali vam neće vam biti od koristi kada sunce zađe iza horizonta, pa ne zaboravite da napunite i svoj power bank.

Naš savjet je da izaberete model snage od najmanje 24 W. Konverzija sunčeve energije u električnu nije savršena i postoje određeni gubici, što je pogotovo tačno u momentima kada nebo nije vedro. Smatramo da je model od 24 W dobar balans između prenosivosti i snage potrebne da se uređaji napune prihvatljivom brzinom.

Ono što vas takođe savjetujemo jeste da izbegavate kupovinu power bank uređaja sa integrisanim solarnim panelom - iz dva razloga. Prvi je da treba izbjegavati ostavljanje uređaja sa baterijom na direktnoj sunčevoj svjetlosti, a drugi je da površina panela na ovim gedžetima jednostavno nije dovoljna za efikasno punjenje.

Strujni adapter

Izvor: AliExpress

Rješenje za putovanja na mesta bez struje smo predložili, ali to ne znači da ćete biti mirni ako idete negdje gdje je električna energija lako dostupna. Najveći problem na koji možete naići jeste da na vašoj destinaciji ne postoje evropske utičnice, odnosno da nećete moći da utaknete punjač bez odgovarajućeg adaptera.

Zato je prije putovanja najbolje da provjerite vrstu utičnice koje su u upotrebi na vašoj destinaciji, te da unapred kupite potreban adapter kako ne biste gubili dragocjeno vrijeme ili sebe doveli u opasnost. 

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS