• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Roboti dostavljači stigli u Evropu (VIDEO)

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Litvanija je postala prva evropska država u kojoj radi robotska dostava namirnica bez vozača na javnim putevima i to besplatno. Vozila razvio privatni startap.

 Robot dostavljač Izvor: Shutterstock

Na ulicama grada Viljnusa počela je da se kreće prava mala flota autonomnih električnih vozila – robota koji dostavljaju namirnice kupcima. Na taj način Litvanija je postala prva evropska država u kojoj radi robotska dostava namirnica bez vozača u vozilima, piše TheNextWeb, prenosoi Benchmark.

Robote dostavljače razvila je startap kompanija Clevon iz Estonije u saradnji sa litvanskom platformom za dostavu LastMile i oni sada, kao i ljudski dostavljači, donose namirnice do vrata kupaca.

Sistem funkcioniše tako što kupci kao i inače, naruče robu na platformi za dostavu namirnica, a zatim dobiju tekstualnu poruku sa očekivanim vremenom dolaska i kodom za otključavanje vozila koje će im dostaviti namirnice. Roboti – vozila potom preuzimaju robu iz supermarketa, a dostava koju obave je za sada besplatna.

Vozila navodno mogu da isporuče sedam narudžbina tokom jedne vožnje u gradskim četvrtima Stari i Novi grad u Viljnusu. Predstavnici platforme za dostavu namirnica ističu da veruju da će im roboti donijeti prednost u isporuci jer mogu dobro da se snalaze u centru grada čak i tokom špica.

Kompanija koja je patentirala dostavljače-robote tvrdi da su oni fleksibilni i održivi, jer su vozila električna i dolaze sa pregradama različitih veličina za smještanje manjih i većih porudžbina. U pogledu bezbjednosti, roboti se voze maskimalnom brzinom od 25 kilometara na čas, a sadrže i kamere koje pokrivaju 360 stepeni, kao i radare za navigaciju ulicama.

Robot dostavljač
Izvor: YouTube

Oni ipak, nisu potpuno samostalni jer ih daljinski nadgledaju teleoperateri u realnom vremenu.

Do revolucionarnog koraka došlo se prvo testiranjem pilot projekta iz prošle godine u jednom predgrađu Viljnusa. Za tri mjeseca, roboti su prešli dvije hiljade kilometara i pokazali sposobnost da rade u različitim meteorološkim uslovima i za vrijeme padavina, ali i na neasfaltiranim ulicama.

Od kupaca su dobili pozitivne povratne informacije, sa ukupnom ocjenom 4,8 od mogućih 5, tvrdi Tadas Norušaitis, osnivač platforme za dostavu hrane.

Planovi kompanije Clevon podrazumijevaju proširenje robotske usluge na druge kontinetne, uključujući države sjeverne Amerike i Bliskog istoka.

(Mondo)

Povezano

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS