• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta je homebanking i koja je razlika u odnosu na mBanking

Autor Ilija Baošić

Već dugi niz godina imamo mogućnost korišćenja bankarskih usluga bez odlaska u ekspozituru, ali znate li razliku između homebankinga i mBankinga?

 Šta je homebanking i koja je razlika u odnosu na mBanking Izvor: Unsplash

Odlazak u banku i čekanju u redovima nije nešto što većina nas želi da radi, zbog čega su davne 1980. godine uvedeni prvi sistemi za korišćenje bankarskih usluga bez odlaska u ekspozituru. Preteča današnjih sistema je koristila telefonski signal kako bi korisnici komunicirali sa bankom putem žice, najčešće od kuće, zbog čega je ova usluga dobila ime "onlajn banking" ili "homebanking".

Međutim, pojavom interneta i pametnih telefona, dobili smo "internet banking", "eBanking" i "mBanking", ali svi navedeni termini danas označavaju istu stvar. Međutim, termin homebanking je zadržao posebno značenje, zbog čega želimo da vam pojasnimo koja je razlika.

Homebanking je veoma sličan mBankingu, a najveća razlika je u tome što je za ovu uslugu neophodno koristiti računar, a ne pametni telefon. Broj banaka koje i dalje nude uslugu pod ovim imenom nije veliki, ali korisnicima je u velikoj mjeri na raspolaganju ista funkcionalnost kao i na modernijim rešenjima.

Korisnici koji koriste homebanking moraju da imaju računar povezan na internet, a na raspolaganju su im usluge kao što je provjera stanja na računu, istorija plaćanja, plaćanje računa, aktivacija i deaktivacija kartica, mjenjačnica, transfer novca i mnoge druge opcije.

Korišćenjem ove usluge, korisnici mogu da vrše transfer novca na račune u okviru iste banke besplatno, da plaćaju račune uz manje naknade nego na šalteru, ali i da mijenjaju valute po povoljnijem kursu nego što je to slučaj u ekspozituri.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS