• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

iPhone više neće biti kralj performansi?

Autor Dragana Božić

Na osnovu procurjelih rezultata testa novog Snapdragon 8 Gen 3 čipseta, nije izvjesno da će iPhone ostati kralj performansi.

 Snapdragon 8 Gen 3 performanse poređenje Izvor: Pexels

Qualcomm još uvijek nije zvanično predstavio svoj najnoviji Snapdragon flagship čipset javnosti, ali nije nikakva tajna da ga proizvođači već neko vrijeme testiraju za potrebe razvoja novih uređaja koje ćemo vidjeti sljedeće godine. Jedna od tih kompanija je i nubia, čiji sintetički test Snapdragon 8 Gen 3 čipa je primijećen na Geekbench sajtu, zahvaljujući kojem sada znamo šta možemo da očekujemo.

Prije svega, Snapdragon 8 Gen 3 je na Geekbench 5 testu ostvario Single-Core rezultat od 1.596 poena, odnosno Multi-Core rezultat od zavidnih 5.977 poena, što je poboljšanje od 20% u odnosu na aktuelni čipset Snapdragon 8 Gen 2.

Izvor: Geekbench

Interesantno je da je Qualcomm ponovo izmijenio konfiguraciju jezgara, pa umjesto 1+2+2+3, procurjeli test nam otkriva da će ove godine to biti 1+5+2. Glavno jezgro je Cortex-X4, čija brzina takta iznosi 3,19 GHz, a tu su i pet Cortex-A720 (2,96 GHz), kao i dva Cortex-A520 (2,27 GHz) jezgra. Adreno 750 grafika dolazi sa većom količinom L3 keš memorije, koja sada iznosi 10 MB, ali za detaljnije informacije ćemo morati da sačekamo 24. oktobar, kada će Qualcomm zvanično predstaviti novi čipset.

Interesantno je da je Snadragon 8 Gen 3 nadmašio Multi-Core rezultat A16 čipseta (1.847 / 5.275), ali ne i Single-Core performanse. Apple će sredinom septembra predstaviti iPhone 15 seriju uređaja, kao i najnoviji Bionic A17 čip, te ostaje da se vidi kakav će biti odgovor giganta iz Kupertina, odnosno da li će iPhone ostati kralj performansi.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

00:21
Samsung Galaxy S23 FE
Izvor: OnLeaks / Smartprix
Izvor: OnLeaks / Smartprix

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS