• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Samsung vraća Exynos na Galaxy S24, imaće 10 jezgara i moćnu grafiku

Autor Ilija Baošić

Izgleda da je izbor Snapdragon čipseta na tržištu bio samo izuzetak - zamijeniće ga Exynos 2400.

 Samsung Galaxy S24 vraća se Exynos čipset Izvor: Samsung, SmartLife / Ilija Baošić

Kao bomba je prošle godine odjeknula vijest da će Samsung odstupiti od svoje strategije o dva čipseta, a Galaxy S23 telefone širom sveta pokretati isključivo Snapdragon. Međutim, prema najnovijim informacijama, ova odluka neće dugo trajati, jer ćemo već početkom sljedeće godine na našem tržištu ponovo imati priliku da vidimo sopstveno rješenje južnokorejskog giganta - Exynos 2400.

Nakon nekoliko godina slabijih performansi u odnosu na Snapdragon, čini se da je Samsung ponovo uvjeren u ono što može da ponudi, kao i da su nedostaci Exynos-a iz prošlosti u potpunosti "ispeglani", te da ovaj čipset opet može da se takmiči sa najboljima.

Kako tvrde izvori do kojih je došao poznati analitičar Ice Universe, u pitanju je 10-jezgarni čipset, što do sada nismo imali priliku da vidimo u flagship segmentu. Izvori bliski kompaniji su čak naveli konfiguraciju jezgara, pa bi novi Exynos trebao da izgleda ovako:

  • 1x Cortex-X4 (3,1 GHz)
  • 2x Cortex-A720 (2,9 GHz)
  • 3x Cortex-A720 (2,6 GHz)
  • 4x Cortex-A520 (1,95 GHz)
Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

Biće veoma interesantno kako se ovakva postavka poredi sa onim što će kompanija Qualcomm ponuditi. Na osnovu nedavno procurelog testa znamo da će Snapdragon 8 Gen 3 imati 1+5+2 konfiguraciju jezgara, sa 1x Cortex-X4 (3,19 GHz), 5x Cortex-A720 (2,96 GHz) i 2x Cortex-A520 (2,27 GHz).

Ukoliko ga uporedimo sa Exynos 2200 čipsetom iz 2022. godine, Exynos 2400 će pored dva dodatna procesorska jezgra donijeti i duplo više grafičkih jezgara. Unaprijeđena Xclipse 940 grafika će navodno imati 12 jezgara koji se zasnivaju na RDNA 2 tehnologiji kompanije AMD.

Nažalost, iako će Xclipse 940 nesumnjivo biti moćno rješenje, još uvijek ne znamo specifikacije Adreno 750 grafike u Snapdragon 8 Gen 3 procesoru, pa je teško pretpostaviti kako će se ova dva rješenja porediti. Međutim, prema još jednoj od glasina koje kruže, Galaxy S24 Ultra model će i dalje imati Snapdragon čipset na svim tržištima, što bi to možda mogao da bude znak da Exynos 2400 ipak neće biti kralj performansi.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

00:38
Meizu 20
Izvor: Meizu
Izvor: Meizu

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS