• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Naučnici napravili prototip inkubatora za stvaranje beba u svemiru

Autor Ilija Baošić

Holandska kompanije SpaceBorn United razvija način za začeće i rađanje beba u svemiru.

 SpaceBorn United razvija način za začeće u svemiru Izvor: Pexels

Naučnici već dugo vremena rade na tome da neke druge planete učine novim domom za čovječanstvo, a jedna od stvari koju je potrebno osmisliti za taj cilj je stvaranje samoodržive ljudske populacije. Za ovo je, između ostalog, potrebna i bezbjedna reprodukcija, odnosno uklanjanje opasnosti kao što su štetna radijacija, nedostatak gravitacije i nedostatak ključnih resursa.

Ovim problemom se pozabavila holandska kompanija SpaceBorn United, koja je napravila mali uređaj za vantjelesnu oplodnju i inkubaciju embriona, a kako piše BBC, sada planira da ga lansira u svemir.

Ovaj uređaj, veličine CD-a, koristi posebnu tehnologiju mikrofluida za vantjelesnu oplodnju, a sam disk rotira kako bi simulirao efekte gravitacije na Zemlji. Kompanija planira da započne eksperimente na celularnom nivou koristeći ćelije sisara, a nakon toga i ljudske ćelije u svemiru.

"Ako želimo da imamo ljudsku koloniju, na primjer, na Marsu i ako želimo da tu koloniju učinimo samoodrživom, to će zahtijevati rješavanje izazova reprodukcije", kaže Egbert Edelbruk, izvršni direktor kompanije SpaceBorn United.

Prvi eksperimenti će koristiti mišje ćelije

Kako bi postigao ovaj cilj, tim naučnika iz kompanije se sprema da pokrene seriju eksperimenata u svemiru u okviru misije koju naziva ARTIS. Plan je da se to desi tokom narednih pet godina, a inicijalni eksperimenti će biti sprovedeni koristeći mišje ćelije za razvijanje embriona u uslovima nulte gravitacije, nakon čega će isti biti translantovani u prirodne materice.

Ako ova misija bude uspješna, sljedeće faze će uključiti testove sa ljudskim matičnim ćelijama, što bi trebalo da da odgovor na pitanje - koji je minimalni nivo gravitacije za zdrav razvoj embriona.

Potrebno je vrijeme

Ipak, ukoliko nadležne institucije odobre ovako ambiciozno istraživanje, naučnici su da dalje godinama udaljeni od potencijalne ljudske reprodukcije u svemiru. Da ne pominjemo da je eksperimentisanje sa ljudskim embrionima veoma sporna oblast istraživanja, a međunarodne norme ograničavaju uzgoj ljudskih embriona na maksimum od 14 dana.

Izazovi i rizici ljudske reprodukcije u svemiru su veoma značajni i zahtijevaju detaljno planiranje i ispitivanje. Štaviše, za kolonije na drugim planetama biće potrebni napredniji sistemi za održavanje života koji mogu da obezbijede sigurno i stabilno okruženje za trudnice i bebe. Svaki pokušaj da se to uradi će morati da prođe kroz detaljna medicinska testiranja, simulacije i pažljivo razmatranje potencijalnih posljedica.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

02:14
SpaceBorn United stvaranje embriona u svemiru
Izvor: YouTube / SpaceBorn United
Izvor: YouTube / SpaceBorn United

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS