• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Svemir u džepu: Međunarodnu svemirsku stanicu sada možete da pratite putem aplikacije

Autor Miloš B. Jovanović

Aplikacija "Spot The Station" je nadogradnja istoimenog sajta, koja korisnicima pruža dodatne opcije i informacije i nudi bolje iskustvo u praćenju Međunarodne svemirske stanice

 Aplikacija Spot the Station Izvor: NASA

Ljubitelji svemira koji često pokušavaju da "ulove" šta se dešava na Međunarodnoj svemirskoj stanici, sada su dobili odgovarajuće (digitalno) "oružje" za taj lov. Američka svemirska agencija NASA nedavno je lansirala aplikaciju za Android i iOS platforme, pod imenom "Spot The Station", pomoću koje korisnici mogu da prate položaj Međunarodne svemirske stanice (MSS).

Aplikacija dolazi kao svojevrsna nadogradnja istoimenog internet sajta "Spot The Station" i korisnicima pruža dodatne opcije i informacije koje im nude bolje iskustvo praćenja Međunarodne svemirske stanice, bilo da su samo povremeni posmatrači zvijezda ili stručnjaci za svemirska teme.

"Interfejs proširene stvarnosti (AR) korisnicima olakšava lociranje stanice i daje im opcije za snimanje i dijeljenje slika i video snimaka, kao i za njihovo gledanje u realnom vremenu. Uz snagu proširene stvarnosti, u aplikaciju je ugrađen kompas koji će vam pokazati gdje se stanica nalazi čak i ako ste na drugoj strani planete. Korisnici, takođe, mogu da se prijave za dobijanje obavještenja o narednim prilikama za 'lov' na MSS na osnovu njihove tačne lokacije", navodi se u opisu koji je objavila NASA, a prenosi Space.com.

Aplikacija je djelo stručnjaka Programa međunarodne svemirske stanice iz NASA-ine Uprave za svemirske operacije i Centra za saradnju u inovacijama. Aplikacija "Spot the Station" koristi otvoreni kod, kome je moguće slobodno pristupiti, pa ga korisnici mogi mijenjati ga i prilagođavati sebi, kao i pružiti povratne informacije programerima koji su je razvili.

Inače, zvanično izdanje "Spot the Station" aplikacije objavljeno je samo mjesec dana prije godišnjice spajanja svemirskih modula Zarya i Unity, odnosno 25. rođendana Međunarodne svemirske stanice.

BONUS VIDEO:

Zemlja sa ISS
Izvor: YouTube / European Space Agency, ESA

 (MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS