• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nova pravila u EU: Android aplikacije stižu na iPhone?

Autor Smartlife

Evropska komesarka je nagovestila da bi instaliranje aplikacija iz drugih izvora moglo da stigne već u martu na iPhone telefone.

 Android aplikacije na iphoneu Izvor: Unsplash

Za Apple ćete često čuti da je "ograđena bašta", odnosno zatvoren ekosistem. Najbolji primjer toga je App Store prodavnica aplikacija, koja je jedini izvor iz kog se trenutno mogu instalirati aplikacije na iPhone telefonima. Međutim, to bi uskoro trebalo da se promijeni.

Prema Zakonu o digitalnim tržištima, App Store je od strane Evropske unije označen kao "gatekeeper", odnosno kao previše dominantan na tržištu, a kompaniji Apple je naloženo otvori svoj operativni sistem kako bi omogućio instalaciju aplikacija iz drugih izvora koji nisu zvanična prodavnica.

Apple App Store
Izvor: Smart Life/ Pexels/ Brett Jordan

Kako je odredila EU, Apple mora da omogući postojanje alternativa do početka marta 2024. godine, na šta se tehnološki gigant iz Kupertina žalio.

Mnogi su spekulisali da bi žalba mogla da odloži omogućavanje instalacije aplikacija iz drugih izvora, međutim, to ne bi trebalo da se desi. Tokom ovonedjeljne posjete Sjedinjenim američkim državama, evropska komesarka za borbu protiv monopola, Margret Vestager, sastala se sa čelnim ljudima najvećih tehnoloških kompanija. Jedan od njih je bio i izvršni direktor kompanije Apple, Tim Kuk.

Izvor: SmartLife / Apple

Vestager je poslala jasnu poruku kompaniji Apple i svijetu da će se otvaranje iOS operativnog sistema desiti ove godine i dodala da kompanije moraju biti spremne da se povinuju Zakonu o digitalnim tržištima, bez obzira da li je žalbeni postupak u toku.

Komesarka je na društvenoj mreži X sumirala svoj sastanak sa Kukom, u tvitu koji je na prvo mjesto stavio instalaciju aplikacija iz drugih izvora. "Apple-ova obaveza da dozvoli distibuciju aplikacija izvan App Store-a" je jedna od dvije tačke o kojima je bilo reči tokom sastanka.

Nakon ovih reči Margret Vestager, teško je povjerovati da će Apple išta uspeti da promijeni žalbom, mada nije isključeno da je kompanija pokušala da sebi da dovoljno vremena za implementira mogućnost koja je na Android telefonima dostupna od samog početka.

Apple ima rok da otvori iOS do 7. marta 2024. godine.

 (Smartlife.rs/Ilija Baošić)

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS