• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Opasno je koristiti telefon dok grmi - istina ili mit? Evo šta kaže nauka

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Da li pametni telefon privlači grom i koliko je opasno koristiti ga tokom grmljavine - saznajte u nastavku.

 Da li telefon privlači gromove Izvor: Shutterstock

Već znate da, između ostalog, ne treba stajati ispod drveta, držati se za metalnu ogradu ili biti pod tušem dok grmi. Međutim, sigurni smo da ste se nekada zatekli napolju tokom grmljavine i zapitali da li će vaš pametni telefon privući grom ukoliko pozovete taksi ili ako provjerite društvene mreže.

Iako su pametni telefoni kakve danas poznajemo već duže od 15 godina u masovnoj upotrebi, još uvijek postoji veliki broj nedoumica kada je njihovo korišćenje u pitanju, a "da li je opasno koristiti telefon tokom grmljavine" je jedna od njih.

Pravo je vrijeme da tu nedoumicu razriješimo jednom za svagda, i to ne samo za telefone, već i za druge prenosive uređaje koji se napajaju baterijom.

Da li pametni telefoni privlače grom

Izvor: Shutterstock

Ukoliko se brinete da li vaš pametni telefon može da privuče grom, odgovor je "ne". Bez obzira što se u njemu nalaze metalne komponente, rizik od udara groma prilikom telefoniranja ili upotrebe telefona nije ništa veći nego da u ruci držite ključeve ili metalni novac. A koliko je opasno držati metalne predmete u ruci?

"Telefoni, male metalni predmeti, nakit itd, ne privlače gromove. Ljude udara grom jer se nađu na pogrešnom mjestu u pogrešno vrijeme. Pogrešno mjesto je bilo gdje napolju, a pogrešno vrijeme je grmljavina u blizini", kaže Džon Džeseniju, stručnjak iz američke Nacionalne meteorološke službe.

Mit da telefoni privlače gromove nastao je prije mnogo godina, a u međuvremenu je uspio da se proširi bez ikakvog osnova za iznijete tvrdnje.

Medicinska profesija je svjesna postojanja raznih dezinformacija koje kruže o ovoj temi, a dr Meri En Kuper sa Univerziteta u Čikagu se bavila upravo tim pitanjem u svom radu o povredama nastalim usljed udara groma: "Medicinska literatura i medicinska praksa obiluju primjerima mitova koji nastaju iz pogrešno pročitanih, pogrešno citiranih ili pogrešno protumačenih informacija, koje se zatim propagiraju bez daljeg istraživanja".

Izvor: Oukitel

Kako tvrdi dr Kuper, "iako mnogi izvještaji o povredama nastalim usljed udara groma uključuju ljude koji su koristili mobilne telefone, ovi izvještaji su posljedica sveprisutnosti ovih uređaja, kao i nepažnje njihovih korisnika na vremenske uslove, te nemaju nikakve veze sa samim telefonima".

Američka Nacionalna meteorološka služba objašnjava - visina, šiljasti oblici i izolacija su dominantni faktori koji kontrolišu gdje će grom udariti.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS