• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Apple mora platiti 1,8 milijardi evra kazne zbog cenzure opcija pretplate na striming servise

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

EU je u ponedeljak kaznila kompaniju Apple sa 1,8 milijardi evra zbog kršenja zakona jer su sprečavali Spotify i druge servise za striming muzike da obavještavaju korisnike o opcijama pretplate van App Store-a kojim upravlja Apple.

 Apple kažnjen 1,8 milijardi evra Izvor: MONDO / Apple

"Komisija je otkrila da je Apple primijenio ograničenja na programere aplikacija sprečavajući ih da obavještavaju korisnike iOS-a o alternativnim i jeftinijim uslugama pretplate na muziku koje su dostupne van aplikacije", navodi se u saopštenju Komisije, antimonopolskog regulatora EU.

"Ovo je protivzakonito prema antimonopolskim pravilima EU", pojašnjeno je.

Apple je takođe zabranio programerima aplikacija za strimovanje muzike da daju bilo kakva uputstva o tome kako se korisnici mogu pretplatiti na ove jeftinije ponude.

Za američkog giganta ovo je prva kazna protiv monopola i jedna je od najvećih koje je EU izrekla tehnološkoj kompaniji, piše MSNBC.

Evropska komisija je otvorila istragu o Apple-u nakon žalbe kompanije Spotify 2019. Istraga je sužena kako bi se fokusirala na ugovorna ograničenja koja je Apple nametnuo programerima aplikacija koja ih sprečavaju da obavještavaju korisnike iPhone-a i iPad-a o alternativnim uslugama pretplate na muziku po nižim cijenama izvan iz App Store-a.

Ova praksa je primjenjivana skoro 10 godina i prema Komisiji i "možda je dovela do toga da mnogi korisnici iOS-a plaćaju znatno veće cijene za pretplatu na striming muzike zbog visoke provizije koju je Apple nametnuo programerima i prenio na potrošače u vidu viših cijene pretplate za istu uslugu u Apple App Store-u".

(MONDO)

Povezano

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS