• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MASK PREDVIĐA: AI će sljedeće godine nadmašiti ljudsku inteligenciju

Autor Dušan Volaš

Razvoj vještačke inteligencije najviše ograničava sadašnji kapacitet električne mreže, što takođe predstavlja bitan ograničavajući faktor njenog razvoja, kao i nedostatak adekvatnog hardvera, ističe Ilon Mask. Međutim...

 Ilon Mask vještačka inteligencija će nadmašiti inteligenciju ljudi Izvor: YouTube / New York Times Events

Pod uslovom da bude dovoljno električne energije i dovoljno odgovarajućeg hardvera, vještačka inteligencija (AI) će već do kraja sledeće godine nadmašiti inteligenciju ljudi. A sposobnost vještačke inteligencije će premašiti mogućnosti čitavog čovječanstva – i to već u roku od narednih pet godina, smatra biznismen Ilon Mask.

Brži razvoj vještačke inteligencije bio je usporen nedostatkom neophodnih čipova, rekao je Mask u podkastu posvećenom investicijama – "U dobrom društvu", voditelja Nikolaja Tangena, direktora Norges Bank Investment Management, investicionog fonda norveške centralne banke.

Zanimljivo je pomenuti da taj investicioni fond upravlja ulaganjima norveškog državnog penzionog fonda, najvećeg i najbogatijeg pojedinačnog državnog fonda na svijetu, koji je u jednom trenutku bio vlasnik oko jedan odsto Maskove kompanije Tesla.

Nedostatak čipova se posebno odnosi na poluprovodnike kompanije Nvidia, koji se smatraju ključnim hardverskim komponentama za treniranje veštačke inteligencije i njen kasniji rad.

Ilon Mask:
Izvor: YouTube / Norges Bank Investment Management

Razvoj vještačke inteligencije ograničava i sadašnji kapacitet električne mreže, što takođe predstavlja bitan ograničavajući faktor njenog razvoja, ističe Mask.

Većina ograničenja razvoja AI- ja su, u posljednje vrijeme, sve slabija, pa da bi najozbiljnija prepreka za brži napredak vještačke inteligencije mogao da bude upravo nedostatak struje, smatra izvršni direktor kompanije Tesla i vlasnik platforme X, koji je i jedan od suosnivača poznate organizacije za istraživanje vještačke inteligencije OpenAI, sa čijim se ostalim osnivačima razišao 2018. godine.

Kompletan intervju Nikolaja Tangena sa Ilonom Maskom možete poslušati iznad u tekstu.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS