• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Borbeni let uspješno izveden: Vještačka inteligencija prvi put za komandama vojnog aviona

Autor Miloš B. Jovanović

Eksperimentalni avion X-62A sa "veštačkim" pilotom, u simulaciji vazdušnog duela se suprotstavio lovcu F-16 kojim je upravljao pilot, približivši mu se na samo 600 metara pri brzini većoj od 1.930 km/h

 Vještačka inteligencija upravlja avionom Izvor: U.S. Air Force / Kyle Brasier

Vazduhoplovne snage američke vojske uspješno su izvele testirnje vještačke inteligencije (AI) u ulozi pilota borbenog aviona. Lovac kojim je upravljao AI sistem uspješno je obavio zadatak u simulaciji vazdušne borbe sa drugim avionom za čijim komandama se nalazio "pravi" pilot.

Simulacija duela u vazduhu obavljena je prošle godine, saopštila je Agencija za napredne odbrambene istraživačke projekte –DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency).

Eksperimente sa vještačkom inteligencijom za komandama borbenog aviona DARPA je započela još u decembru 2022. godine, u okviru razvojnog programa sistema borbene avijacije – Air Combat Evolution (ACE). Cilj tog projekta je razvoj AI sistema sposobnog da samostalno upravlja borbenim avionom, istovremeno poštujući bezbjednosne protokole američkog vazduhoplovstva.

Nakon prethodno obavljenih simulacija vazdušnih borbi sa AI pilotom, DARPA je sistem vještačke inteligencije instalirala eksperimentalni avion X-62A (General Dynamics X-62 VISTA – eksperimentalna verzija aviona F-16D projektovana kao platforma za testiranje različitih borbenih sistema).

X-62A – prvi borbeni avion sa AI pilotom
Izvor: YouTube / DARPAtv

X-62A protiv F-16

Avion sa "vještačkim" pilotom za komandama poleteo je iz vazduhoplovne baze Edvards u Kaliforniji, gde je u septembru 2023. godine prvi put uspješno izveden test borbe protiv aviona sa "pravim" pilotom za komandama.

I pored toga što je njime upravljao kompjuter, u eksperimentalnom avionu su letjeli i piloti koji su u svakom trenutku mogli da preuzmu kontrole od vještačke inteligencije, za slučaj da nešto krene mimo planiranog.

X-62A se u fiktivnom vazdušnom duelu suprotstavio lovcu F-16 kojim je isključivo upravljao pilot. Oba aviona su demonstrirala realnu blisku borbu, približivši se pritom jedan drugom na samo 600 metara razdaljine, i to pri brzini leta većoj od 1.930 km/h, prenosi The Verge.

Međutim, osim hvale za uspješno izveden borbeni let kojim je upravljao AI, DARPA nije saopštila ko je iz ove simulacije borbe izašao kao pobjednik, vještačka ili ljudska inteligencija.

X-62A – prvi borbeni avion sa AI pilotom
Izvor: U.S. Air Force / Alex R. Lloyd

Zabrinutost raste...

Nakon što je utvrđeno da je AI sistem sposoban da se upusti u borbu, testranja su nastavljena, pa je od prvog leta do danas X-62A ukupno poletio 21 put. DARPA najavljuje da će se testovi biti nastavljeni i tokom ove godine.

Kako veoma brz napredak vještačke inteligencije u svim sferama života povećava zabrinutost zbog različitih mogućnosti njene upotrebe, ovdje se sa pravom postavilo pitanje za šta bi sve ovakav AI sistem mogao da bude upotrebljen u vojne svrhe.

I dok vojska i DARPA, očekivano, ne daju konkretne odgovore, Wall Street Journal je još prošle godine objavio da Pentagon namjerava da razvija sisteme vještačke inteligencije, kako za odbranu, tako i za unpređenje kontrole svoje flote vojnih dronova.

(MONDO) 

Možda će vas zanimati

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Psiho

Skynet Skynet Skynet!

RECENZIJE

TIPS & TRICKS