• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nova vrsta RAM modula mijenja sve, upoznajte LPCAMM2

Autor Dušan Volaš

Zaboravite na integrisanu LPDDR5X RAM u laptopovima, stigao je LPCAMM2.

 LPCAMM2 nova vrsta RAM za laptopove Izvor: iFixit

Micron je lansirao novu vrstu RAM za laptopove, koju kupci mogu pronaći u slobodnoj prodaji, ali i u najnovijem Lenovo prenosivom računaru - ThinkPad P1 Gen 7. Novi modul integriše LPDDR5X memoriju i donosi brzine do 7.500 MT/s, ali ono što ga čini posebnim je njegov oblik i način implementacije.

Ukoliko ste prethodnih godina kupovali laptop, sigurno ste primijetili da postoji ogroman broj modela koji ne dozvoljavaju proširivanje originalnog kapaciteta RAM. Uzrok ovoj problema je želja proizvođača da implementiraju efikasniji LPDDR5X.

Po svojoj prirodi, LPDDR5X zahtijeva da čip bude blizu procesora kako bi se održao integritet signala, a provjereno rješenje je da se isti lemi na matičnu ploču. Ovo ne samo da otežava popravku, već vrlo često znači nemogućnost proširivanja. Drugim riječima, za mnoge korisnike, a pogotovo one koji nemaju pristup veštom serviseru, želja za više RAM znači kupovinu novog laptopa. Najgori prestupnik po ovom pitanju je Apple, koji od lansiranja MacBook M1 modela više nije izbacio laptop čiju memoriju je moguće proširiti.

Nazvan LPCAMM2 (Low-Power Compression-Attached Memory Module), nova vrsta RAM je rješenje upravo ovog problema. Ne samo da donosi prednosti LPDDR5X-a, već posjeduje i modularnost kakvu svi žele da vide. Doduše, drugačiju nego što smo navikli.

Izvor: iFixit

Za razliku od SODIMM rešenja, ne postoji slot u koji se LPCAMM2 ubacuje. Umjesto toga, na matičnoj ploči postoje kontakti na koje se postavlja Compression konektor, na koji zatim naleže sam modul, a čitava postavka se pričvršćuje pomoću tri šrafa.

Izvor: iFixit

Compression konektor je posebno interesantan. Kako ni matična ploča, a ni sam modul ne posjeduju pinove, upravo je Compression konektor taj koji služi kao spona između njih. To znači da, ukoliko nešto pođe po zlu prilikom ugradnje, korisnici će uvijek moći da zamijene samo njega, a ne da kupuju novi modul.

Izvor: iFixit

Kako je u pitanju potpuno nova vrsta RAM, ne treba očekivati da će se brzo naći u velikom broju novih modela laptopova, a pogotovo ne u onim povoljnijim - sve zavisi od volje proizvođača. Ipak, ono što daje nadu za budućnost jeste da su, pored Micron-a, i kompanije Samsung i ADATA veoma zainteresovane za LPCAMM2.

Ukoliko želite da vidite kako izgleda zamena novog modula, posjetite iFixit sajt.

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS