• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Završena istorijska misija - Kina prva prikupila i vratila uzorke sa tamne strane Mjeseca!

Autor Ilija Baošić

Chang'e 6 kapsula je uspješno sletjela u Unutrašnjoj Mongoliji. Nakon završetka priprema, biće prepačena u Peking, gdje će naučnici analizirati uzorke sa tamne strane Mjeseca.

 Kineska kapsula prvi uzorci sa tamne strane mjeseca Izvor: CCTV

Kineski lunarni modul "Chang'e-6" vratio se na Zemlju nakon uspešnog izvršavanja istorijske misije prikupljanja uzoraka sa tamne strane Mjeseca. Ovaj podvig nesumnjivo predstavlja veliki korak napred u ambicioznom svemirskom programu Kine.

Kako prenosi državna televizija CCTV, modul se uspešno prizemljio u Unutrašnjoj Mongoliji, u unapred određenoj zonu u severnom kineskom regionu, nešto poslije 8 časova po našem, a 14 časova po lokalnom vremenu. Tokom prenosa uživo, koji je emitovan na CCTV-u, moglo se vidjeti kako se modul spušta padobranom uz burni aplauz u kontrolnoj sali misije.

Izvor: CCTV

"Misija istraživanja Mjeseca Chang'e-6 je potpuni uspeh", izjavio je iz kontrolne sale Žang Kedžian, šef Kineske nacionalne svemirske administracije (CNSA).

Prema CCTV-u, tim za pretragu je pronašao modul samo nekoliko minuta nakon njegovog spuštanja, a gledaoci su uživo mogli da vide kako radnik vrši inspekciju na modulu koji je ležao na travnatom području.

Izvor: CCTV

Uspješan završetak misije predstavlja veliki korak ka ostvarenju ciljeva koje je postavio kineski lider Si Điping, koji želi da Kina stekne status dominantne svemirske sile - pogotovo u vrijeme kada druge nacije pripremaju svoje misije istraživanja mjeseca.

"Domovina i narod će zauvijek pamtiti vaš izvanredan doprinos", piše u poruci koju je Si Điping uputio timu nakon uspešnog sletanja kapsule.

Prema planu, nakon obavljanja potrebnih zadataka na mjestu sletanja, "Chang'e-6" kapsula će avionom biti preneta u Peking, gde će naučnici otvoriti kontejner i početi analizu uzoraka uzetih sa tamne strane Mjeseca.

Sletanje kineske Chang'e-6 kapsule
Izvor: Sky News

 (MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS