• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Birački spiskovi, kandidati, precedura glsasanja...: Saznajte sve o izborima putem četbot servisa

Autor Dušan Volaš

Centralna izborna komisija (CIK) BiH i Populacioni fond UN (UNFPA) zajednički su kreirali "Vajber" četbot za predstojeće lokalne izbore s ciljem promocije učešća mladih u političkim procesima.

 Birački spiskovi, kandidati, precedura glsasanja...: Saznajte sve o izborima putem četbot servisa Izvor: Klever LeveL/ShutterStock.com

Ovaj inovativni alat, prethodno korišten na lokalnim izborima 2020. i opštim 2022. godine, pokazao se efikasnim izvorom informacija za birače, omogućavajući im brz i jednostavan pristup ključnim informacijama o izbornom procesu, naveli su iz CIK-a.

"`Vajber` četbot pokazao se kao koristan alat putem kojeg su birači mogli da dobiju blagovremene i tačne informacije o izborima. S obzirom na pozitivno iskustvo, smatramo da je ovaj ključan za unapređenje transparentnosti i informisanosti građana u izbornom procesu", smatra predsjednik CIK-a Irena Hadžiabdić.

Cilj "Vajber" četbota je da mladim biračima, posebno onima koji prvi put glasaju u BiH, pruži potrebne informacije i uputstva u vezi sa predstojećim izborima.

Osim toga, četbot pruža informacije kako građani mogu da provjere da li su upisani u birački spisak, a sadrži i detaljne upute o procesu i proceduri ispravnog glasanja, kao i informacije o svim kandidatima u svim opštinama u BiH.

Iz UNFPA BiH su objasnili kako nastoje da podstaknu mlade da iskoriste pravo glasa i doprinesu izgradnji društva koje priznaje i koristi njihovo znanje i vještine.

Nedavno istraživanje UNFPA među mladim ljudima koji žive u BiH pokazalo je da njih 78 odsto smatra da će vjerovatno glasati.

Izvor: izbori.ba

Četbot, koji su zajednički razvili CIK i UNFPA, sadrži informacije o tome kako učestvovati na lokalnim izborima i čini ga dostupnijim mlađim biračima, te podržava njihovo učešće u demokratskim procesima.

Takođe, sadrži detaljne informacije o legitimnim adresama na koje mogu da se prijave eventualne izborne nepravilnosti, a građani mogu da dobiju informacije o tome da li su upisani u birački spisak.

Četbot pruža detaljne upute o procesu i proceduri ispravnog glasanja, kao i informacije o svim kandidatima.

Ovaj alat dostupan je unosom ključne riječi "Izbori" u pretragu na "Vajberu".

Ukoliko je neko ranije koristio četbot, preporučuje se da obrišu prethodni čet prije ponovnog ulaska putem pretrage kako bi bio obezbijeđen pristup najnovijim informacijama.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS