• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Samsung Z: Tizen smartfon koji preti Androidu

Autor mondo.rs

Samsung ima planove da se značajno okrene Tizenu na račun Androida, a Samsung Z je prvi takav smartfon, koji će "opopati puls tržišta".

Nakon nekoliko odlaganja svetlost dana zvanično je ugledao prvi Samsung Tizen pametni telefon, koji je nazvan Samsung Z. Dizajn je tipačan za proizvođača, a kao što možete videti na slici prisutna je i plastika koja imitira kožu. Prednji "Home" taster sadži skener otiska prsta, tu je i merač brzine otkucaja srca na poleđini i InfraRed adapter na vrhu telefona.

Tizen ima budućnost!

Tizen OS zastupa i razvija Tizen Asocijacija, koja je 1. januara 2012. nastala od LiMo Fondacije i čine je Samsung, Intel, Huawei, Fujitsu, NEC, Panasonic, KT, Sprint, SK Telecom, Orange, NTT Docomo i Vodafone, a vodi je bord direktora i zastupnika pomenutih kompanija. Tizen Asocijacija tesno sarađuje sa Linux Fondacijom, koja podržava njen open source sistem, a sam Tizen OS je zasnovan na Linux jezgru.

Tizen ja novi tip operativnog sistema za pametne uređaje, telefone, tablete, kućnu elektroniku i uskoro i televizore. Samsung planira, prema nekim analitičarima, da se polako udalji od Androida, ne u potpunosti, ali dovoljno daleko da više ne zavisi isključivo od njega, pa će u narednom periodu Tizen OS-u biti poklonjeno mnogo pažnje. Samsung već radi na obezbeđivanju alata za programere i softverske kuće, koji će raditi na aplikacijama i programima za Tizen, kojim Samsung planira da zaokruži svoju ponudu svih uređaja koje proizvodi i prodaje.

Nama vrlo zanimljiva vest je to da Samsung na razvoju nekih aplikacija za Tizen sarađuje sa Nokijom, pa su tako Here maps besplatno dostupne i za Tizen platformu.

Konkretno Samsung Z je vrlo sličan Samsungu Galaxy S5. Ima displej Super AMOLED tipa, dijagonale 4.9 inča, rezolucije 1.280 x 720 piksela (HD), Snnapdragon 800 čipset sa četvorojezgarnim procesorom brzine 2.3 gigaherca, 2 gigabajta operativne RAM memorije, 16 gigabajta interne, microSD ulaz za kartice kapaciteta do 128 gigabajta, kao i bateriju kapaciteta 2.600 miliamperčasova. Telefon od veza nudi GSM, unapređeni 3G i LTE, NFC, microUSB, kao i standardni 3.5 milimetaraski ulaz.

Samsung Z videćemo prvo u Rusiji, od jula meseca, a do kraja godine u još nekim delovima sveta. Za sada cena i dostupnost u Srbiji nisu poznati.

Pratite vesti iz oblasti IT/Mobile/Gaming i na Facebooku, na MobIT strani!

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS