• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Displeji telefona uskoro otporni na oštećenja

Autor mondo.rs

Nova vrsta jeftinog materijala mogla bi da učini displeje telefona daleko otpornijim na lomljenje i grebanje.

Mahanička oštećenja displeja, nastala usred pada ili udarca u telefona neki su od najčešćih kvarova na modernim gedžetima. Kada ekran setljiv na dodir "prsne" nemamo baš previše mogućnosti osim da ga menjamo. Nova tehnologija, koja je razvijena na Univerzitetu Akron, u Ohaju, u Sjedinjenim Američkim državama, obećava da će poboljšati otpornost "touchscreen" displeja.

Stručnjaci s tog Univerziteta napravili su transparentne (providne) elektrode, koje položene na sloj polimerne površine ostaju istih karakteristika i providnosti, kao i sadašnja tehnologija (indium tin oxide), ali daleko izdržljivija i otpornija. Ovakva "zajednica" novih elekroda i polimera dozvoljava savijanje i do 1.000 puta, otporna je na lomljenje i ne guli se, piše portal Engadget.

Stručnjaci veruju u brzo prihvatanje ovog standarda, jer je jeftin, čak povoljniji od sadašnje tehnologije i nadaju se da će ih industrija pametnih uređaja prihvatiti.

Danas jedina sigurna zaštita od mehaničkih oštećenja displeja može biti proširena garancija, kao u slučaju Note 3 ili Galaxy S5 uređaja, koju ne nude svi proizvođači.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS