• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kazniće Fejs zbog psiholoških analiza korisnika?

Autor mondo.rs

Društvena mreža nedavno je sprovela tajni psihološki test na oko 700.000 korisnika i zbog toga bi mogla biti kažnjena u Evropi.

Tokom jedne nedelje u januaru 2012. godine Facebook je News Feed 689.003 korisnika izmenio tako da se na njimu prikazuju uglavnom pozitivne ili negativne objave i praćene su reakcije korisnika u budućnosti. Sve informacije otajnim psihološkim testovima i zašto ih je uopšte Facebook sproveopogledajte na linku.

Reakcija jednog dela korisnika bila je vrlo burna i prema pisanju “Daily Mail“ portala trenutno Evropska komisija za Informacije razmatra mogućnost o pokretanju istrage protiv Facebooka. Da li će istraga biti pokrenuta zavisi od toga šta će Komisija ustanoviti - od toga da li su podaci korisnika povređeni vršenjem prihološkog testiranja ili ne, odnosno da li su korisnici dovedeni u zabludu ili nisu. Začkoljica, koja komplikuje ceo slučaj, jeste jedna od opcija na koju pristajemo kada se prijavljujemo na Facebook, a to je da toj mreži dajemo mogućnost da vrši ovakve ili slične testove.

Prema izvorima “Financial Times“ lista u ceo slučaj će biti uključena i irska Kancelarija za zaštitu podataka, jer se kancelarije i Data centar Facebooka nalaze upravo u Dablinu, u Irskoj.

Predstavnik Facebooka izjavio je da je kompanija svesna toga da je uznemirila korisnike, izvinila se svima zbog toga i dodala da se buduća testiranja baziraju na iskustvima korisnika, ali da je u ovom slučaju sve urađeno u skladu sa politikom poslovanja i da su korisnici i njihovi podaci bili u potpunosti zaštićeni. Prema istom izvoru kompanija će sa zadovoljstvom odgovoriti na sva pitanja u vezi sa ovim istraživanjem svakom ko to od nje zvanično zatraži.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS