• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Apple prihvatio i Bitcoin valutu?

Autor mondo.rs

Odluka Appla u skladu je sa skidanjem zabrane prometa u bilo kojoj valuti koja nije američki dolar.

Iako se Apple ranije čvrsto protivio Bitcoin aplikacijama, pa ih je povukao prodaje uprkos uspehu koji je imala Bitcoin wallet aplikacija sa 120.000 preuzimanja, u svetlu nedavnih regulatornih promena u SAD ovaj svetski gigant rešio je da revidira svoju politiku i omogući korisnicima da Apple aplikacije kupuju isto kao što kupuju i druge elektronske proizvode i servise na internetu, putem bitcoina.

U svojim vodičima za App Store, kompanija Apple ističe da su aplikacije za prenos "odobrenih virtuelnih valuta" dozvoljene, a uslov za odobrenje je da budu u skladu sa federalnim zakonima SAD. Relevantna klauzula glasi: "Aplikacije se mogu koristiti za prenos odobrenih virtuelnih valuta pod uslovom da se to čini u skladu sa svim državnim i saveznim zakonima za teritorije na kojima se aplikacije koriste".

Ova odluka Appla u skladu je sa skidanjem zabrane prometa u bilo kojoj valuti koja nije američki dolar.

Promena zakona dogodila se krajem juna 2014, i prva država koja je prihvatila Bitcoin kao ravnopravno sredstvo plaćanja je Kalifornija. Naime, alternativne valute dobile su dugoočekivanu šansu najpre u Kaliforniji kada je guverner Kalifornije Džeri Braun u subotu stavio svoj potpis na dopunu zakona o korporacijama i sredstvima plaćanja.

Na ovaj način je poverenje u kripto-valute čija stabilnost ne zavisi od fiskalne politike pojedinih vlada ili bilo koje centralne nacionalne banke, dobilo značajan vetar u leđa. Zakonitost Bitcoina razlikuje se od zemlje do zemlje, i zavisi od toga na koji način se definiše promet nematerijalnih dobara i u kojoj meri je on izjednačen sa ostalim vrstama prometa.

Mnogi Bitcoin entuzijasti, međutim, su optimisti. "Izgleda da je Apple video dolazeći Bitcoin cunami i odlučili su da je bolje biti spreman za to", napisao je Bitcoin investitor Rodžer Ver pozdravljajući odluku okretanja ka onome što internet korisnici zaista žele da vide i kod brendova kojima su veoma lojalni, prenosi magazin iBerza

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS