• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Znojem ćemo puniti telefone

Autor mondo.rs

Istraživači našli način da znoj pretvore u energiju za punjenje mobilnih uređaja.

Naučnici sa Univerziteta u Kaliforniji uspeli su da proizvedu prve biobaterije, koje se u obliku nalepnica ili privremenih tetovaža lepe na kožu i sakupljajući određene telesne produkte, koji se nalaze u znoju, pune bateriju mobilnih uređaja i telefona. Da ceo koncepz "znojavog punjenja baterije" bude još zanimljiviji istraživači su dodali mogućnost praćenja vežbanja i sakupljanja informacija o utrošenim kalorijama, pređenom putu i broju koraka.

Prema rečima tima koji je napravio ovaj sistem, biobaterija koja radi na znoj otkrivena je slučajno, tokom istraživanja i merenja nivoa laktata u znoju kod sportista, koji se dobija prilikom intenzivnog vežbanja i nastaje kao nusproizvod aktivnosti mišića tokom stvaranja energije. Što više se telo znoji to se proizvodi više laktata koji se izlučuje kroz znoj, piše "Independent" onlajn.

Senzor biobaterije sa meračem laktata, koji pretvara znoj u energiju, sposoban je u ovom stadijumu da proizvede oko četiri mikrovata energije, što nije dovoljno za punjenje telefona, ali bi trebalo da bude dovoljno za punjenje sata, sportskih gedžeta i fitnes pomagala. Ipak, istraživanja se nastavljaju i uskoro bi ovaj koncept trebalo da se unapredi, što će omogućiti punjenje telefona i drugih uređaja sa baterijom većeg kapaciteta.

Pogledajte video!

m
Izvor: YouTube

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS