• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Facebook sprema groznu opciju: Pretragu prošlosti!

Autor mondo.rs

Nova opcija, koja se uveliko testira, omogućiće pretragu bilo kog Facebook profila po ključnim rečima, što će omogućiti korisnicima da vide bio šta što ste ikada objavili na mreži!

Izvor: MONDO portal

Iz Cukerbergove kompanije, u mejlu redakciji “Huffington Posta“, nakon pisanja "Bloomberga", potvrđeno je da je u toku testiranje “poboljšane pretrage na mobilnim uređajima“ i da trenutno nije poznato kada bi ta opcija mogla da bude dostupna svim korisnicima ove mreže.

Zapravo, radi se o pretrazi po ključnim rečima, koja omogućava pretraživanje kompletnih profila korisnika i omogućava informacije o svim statusima, slikama, linkovima i drugim objavama koje su korisnici okačili na Facebook od kada imaju profil, a vezani su za unete ključne reči.

Iako će neki korisnici biti u fazonu “Pa, OK, sve sam ja to okačio i nemam šta da krijem“, neprijatne situacije su u najavi, jer se naši stavovi menjaju, kao i ljudi sa kojima se družimo, a i druge stvari u životu, a “kopanje po prošlosti“ moglo bi da vrati sve ono što smo odavno zaboravili ili ne želimo više da ga se sećamo.

Još jedna nezgodna stvar je to što preraga po ključnm rečima nije vremenski ograničena i izbacuje SVE rezultate koji su povezani sa ključnim rečima. Korisnici koji su imali priliku da koriste novu pretragu kažu da ona vraća davno zaboravljene stvari, poput bivših ljubavi, neprijatnih objava koje su napisane u afektu i sličnih stvari koje danas mogu da zvuče bizarno i da budu protumačene u pogrešnom kontekstu.

Pretraga po ključnim rečima uključiće i objave koje su osobe koje pretažuju profil lajkovale, a jedan od primera pretrage je, recimo, "Sara Džons venčanje", koje će izbaciti rezultate:
- sve objave koje se tiču njenog venčanja
- sve slike i multimediju s venčanja
- sve statuse napisane na temu venčanja (čestitke, deljenja na druge profile i slično)
- lajkove i osobe koje su lajkovale venčanje i slično.

Prema ečima "Huffington Posta" čekuje se da pretraga po ključnim rečima, ipak, bude manje

  "invazivna" od Graph Search pretrage, koja je predstavljena 2013. i funkcioniše i dalje. Nova opcija pretraživanja ne predstavlja konkurenciju današnjim internet pretraživačima i nema ambiciju da se takmiči sa pretraživačem kompanije Google.

S obzirom na to da bi se zbog ove opcije ponovo mogle aktuelizovati neprijatne situacije iz prošlosti, korisnicima se preporučuje da dobro pregledaju sve što su objavljivali na najvećoj društvenoj mreži i uklone objave i fotografije zbog kojih bi danas mogli imati problema. Tako piše Zimo portal, a mi se slažemo s njima, jer bolje je sprečiti, neo lečiti, zar ne?!

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS