• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najpametniji gradovi na svetu

Autor mondo.rs

Pročitajte istraživanje koje rangira 40 gradova, ocenjujući ih kao "pametne" gradove i sredine za udobniji život.

 Najpametniji gradovi na svetu Izvor: Marko Čavić/MONDO portal.

Ilustracija sa Ericssonovog štanda.
Izvor: Marko Čavić/MONDO portal.

Kompanija Ericsson objavila je novo istraživanje u kojem rangira 40 gradova širom sveta i meri njihovu zrelost u segmentu informacionih tehnologija i telekomunikacija, odnosno uticaj IKT investicija na ekonomski, društveni i razvoj životne sredine.

Jedan od ključnih zaključaka izveštaja jeste činjenica da gradovi sa niskim stepenom zrelosti IKT-a pokazuju tendenciju poboljšanja brže, nego visoko razvijeni gradovi. Mnogi gradovi imaju priliku da "preskoče" druge, izbegavajući skupe i zastarele fizičke infrastrukture, i da upotrebom naprednih mobilnih tehnologija iskoriste prednosti inovativnih servisa i aplikacija.

"Gradovi će predstavljati glavna središta u kojima IKT mogu da donesu rešenja za ekonomski, društveni i održiv rast. Kao lider u razvoju IKT-a rešenja i implementacija, Ericsson igra glavnu ulogu u realizaciji koncepta umreženog društva, čime je otvoren put za efikasnije umrežavanje gradova", istakao je Patrik Regard, direktor Networked Society laboratorije u kompaniji Ericsson.

Lista top pet gradova i dalje je nepromenjena (Stokholm, London, Pariz, Singapur i Kopenhagen), s tim da je Pariz nadmašio Singapur, čime je preuzeo treće mesto.

U ovogodišnji izveštaj dodato je devet novih gradova: Berlin, Minhen, Barselona, Atina, Rim, Varšava, Muskat, Abu Dabi i Dubai. Među njima, Minhen se najbolje kotira, dok ga prate Berlin i Barselona. Pogledajte kompletnu listu gradova u galeriji dole (možete je uvećati i na celu stranicu).

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS