• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ko uređuje srpsku onlajn enciklopediju

Autor mondo.rs

Wikipedia je napunila 14 godina, popularnost raste iz dana u dan, a srpska verzija ima preko 50 miliona poseta mesečno i oko 140.000 registrovanih korisnika. Ko se bavi srpskom slobodnom enciklopedijom?

"Wikipedia Srbija nudi 320.000 članaka, a osnovno pravilo ove neprofitne onlajn enciklopedije, je neutralnost. Sve postavljene informacije moraju biti relevantne i proverljive. Sve mora biti objektivno", kaže Ivana Madžarević, menadžer projekta "Zajednice u Wikimediji", koji ima100 članova i svi su volonteri.

"Iako se pretpostavlja dobra namera i rad za viši cilj, dešavaju se vandalizmi, neistine, greške i netačne informacije. Imali smo poteškoća na člancima, naročito onim koji su vezani za političare. Imamo određen sistem kontrole, to podrazumeva i proveru od strane administratora", rekla je Madžarević i dodala da ako dolazi do češćih vandalizama administrator uklanja ceo tekst.

Na globalnom nivou, 85 odsto Wiki zajednice čine muškarci. U Srbiji taj procenat je veći i čak do 97 odsto muškaraca uređuje slobodnu enciklopediju.

"Ono što mi želimo je da uključimo što više srednjoškolaca i studenata da nam prenesu svoje znanje, pre svega kroz pisanje seminarskih radova, a mogu biti uključeni i profesori." zaključila je Madžarević.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS