• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čuvajte se, ovo je novi Facebook virus!

Autor mondo.rs

Društvenu mrežu Facebook zahvatio je novi virus, koji se širi preko poruka na vebu, ali i kroz Messenger aplikacije na pametnim uređajima. Umešan je i lažni YouTube, pogledajte!

 Čuvajte se, ovo je novi Facebook virus! Izvor: MONDO portal.

Facebook sklanja sporne poruke, ali tek nakon više od 10 sati, što je vrlo sporo!
Izvor: MONDO portal.
Na Facebooku se aktivirao dobro poznat virus, koji se širi preko prozora za četovanje, što je oprobana praksa hakera i drugih malicioznih osoba na internetu, koje iskorišćavaju neznanje korisnika i ranjivost popularne društvene mreže.

Potencijalne žrtve su PC korisnici, kao i vlasnici Android pametnih telefona, koji dobiju poruku koja je na slici, a u kojoj se nalazi naizgled sasvim obična poruka od prijatelja. Link u poruci je najbolje izbegavati, jer kad se klikne na njega otvoriće se malverom zaražen lažni YouTube sajt u novom prozoru. Druga potencijalna i mnogo veća opasnost jeste direktno preuzimanje i instaliranje ponuđenog fajla, koji je neophodan da bi se YouTube video pogledao, čiji se "download" pokreće nakon klika na veliki baner. Iako nije tačno otkriveno šta virus na računaru sve radi nakon što se instalira, sigurno je da krade podatke korisnika, "burgija" skriven i može delimično ili potpuno da ošteti računar tj. njegove podatke.

Kada dobijete ovu poruku izbrišite je, bezbedni ste dok je ne otvorite, pa pazite da to slučajno ne uradite, jer su antivirus softveri na našim test mašinama reagovali čak i na otvaranje lažnog YouTube sajta, koji je zaražen različitim zloćudnim aplikacijama!

Ukoliko ste već otvorili zaraženu datoteku skenirajte svoj kompjuter nekim od antivirus programa koje možete besplatno preuzeti sa neta ili koristite svoj postojeći. Nakon toga korisniku Facebooka, odnosno vašem prijatelju s čijeg naloga je link stigao pošaljite poruku da proveri šta se dešava sa Fejs nalogom i da on, takođe, skenira računar antivirusom, jer će sa njegovog naloga virus nastaviti da se širi dalje, dok god ne bude uklonjen.

Facebook je najavio da će korisnike zaštiti od ovakvih napada koristeći F-Secure i Micro Trend antivirus alate, ali nama ove poruke svakodnevno stižu bez prepreka od strane te mreže, koja ih uklanja sa zakašnjenjem od i do 12 sati! Dakle, oslonite se na svoj antivirus program, ne otvarajte ništa što iznenada stigne na vaš nalog na bilo koji način i svakako vodite računa o tome da posećujete samo bezbedne sajtove.

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Twitteru i Instagramu!

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS