• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Spartan menja Internet Explorer, testirajte ga!

Autor mondo.rs

Microsoft je svojim "insajderima" omogućio da isprobaju Spartan, veb pregledač nove generacije, koji će zameniti Internet Explorer.

 Spartan menja Internet Explorer, testirajte ga! Izvor: MONDO portal.

Ako već testirate Windows 10 ili ste nameravali da postanete tester novog operativnog sistema iz Microsofta, obradovaće vas vest da sada možete s novom verzijom OS-a za testiranje (10049) da testirate i potpuno novi pregledač neta - SPARTAN.

Spartan je poznat najviše (zasad) kao "ubica" Internet Explorera, a to će se uskoro promeniti, jer je Spartan nov način pregledanja veba, prilagođen novom internetu. Microsoft napominje da je ovo samo "preview" verzija, da je namenjena isključivo testiranju i da mnoge funkcije nisu "ispeglane" do kraja, u čemu će pomoći baš korisnici. Ipak, verzija Spartana za testiranje imaće Cortana integraciju, "Reading" mod, "Ink" mod, Spartan render endžin i druge.

Project Spartan: Sve što znamo do sada!

Microsoft pregledač o kojem svmo već imali priliku da vam pišemo, napisan je za novi internet, koji se konstantno menja. Ima novi interfejs, nove tabove, radiće na telefonima i računarima i pojavljuje se za testiranje nekoliko meseci nakon prezentacije Windowsa 10.

Spartan će raditi na Microsoftovom Chakra JavaScript endžinu i podržavaće Trident rendering, a bliže smo mogli da ga upoznamo 21. januara, na posebnom Windows događaju. Spartan, kao nov pregledač biće optimizovan ne samo za desktop, nego i za mobilne i tablet uređaje, ali i za čitav niz pametnih i internet uređaja.

Windows 10 Spartan.
Izvor: MONDO portal.

Spartan donosi tzv. direktno "komuniciranje" sa vebom, pa je moguće crtati po internet pregledaču, dodati komentar i podeliti sve zajedno na društvenim mrežama ili na neki drugi način. Kad se napiše ili komentariše nešto (olovkom ili prstom ne touchscreenu) stranica se zamrzava, "seli" se u OneNote aplikaciju ili se jednostavno kopira u klipbord i odatle se može deliti na društvene mreže, mejl ili u Cloud servise.

Čitanje interneta je postalo jednostavnije, jer je dodata Reading opcija, koja omogućava da se internet strana standardizuje šro se izgleda tiče i prikaže u obliku Word fajla, recimo, kako biste je kasnije lakše pročitali. Pravi se i Reading Lista svih sačuvanih strana (poziva se desnim svajp pokretom) i omogućeno je čitanje i kada je internet veza nedostupna.

Cortana je ubačena i u Spartan (kodno ime novog pregledača). Ona odgovara na pitanja, dopunjava pretragu, savetuje gde da se jede, prolazi, recimo kroz jeovnik restorana u kojem se nalazite i bira jelo za vas u zavisnosti od stanja vašeg organizma i specifičnih zahteva (alergije, dijete i slično).

,,,
Izvor: YouTube

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS