• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Testirali smo pametnu vagu koja se kači na net!

Autor mondo.rs

Pametna vaga je pravi gdžet za moderne korisnike, koji redovno prate svoje fitnes navike i rezultate.

Zdrava ishrana i aktivan život su nešto što se promoviše na svakom koraku, najčešće da biste kupili neki proizvod. Čak i u tom slučaju, trend je više nego dobrodošao, a koliko je aktuelan govori i činjenica da je za sve vrste pametnih telefona već odavno dostupan ogroman broj proizvoda koji proširuju njihovu funkcionalnost, najpre kada govorimo o praćenju najrazličitijih parametara vezanih za dnevne aktivnosti.

Sve više velikih svetskih kompanija počinje da obraća pažnju na zdravlje korisnika svojih proizvoda, iako oni nisu direktno vezani za ove uređaje proizvodnog programa. Ako već nemate pametan telefon koji ima dovoljno senzora za praćenje vaših aktivnosti, na tržištu je dovoljan broj pametnih satova (recimo Huawei, Samsung, LG, Motorola i Alcatel ga imaju, a Apple Watch samo što nije pušten u prodaju), a ako želite nešto povoljnije, postoji veliki broj malih pedometara (o kojima smo i mi pisali, pogledajte povezane vesti za testove nekih).

Ovi maleni uređaji mere koliko ste koraka prešli tokom dana, nedelje ili meseca, odnosno koliku ste razdaljinu prepešačili u određenom vremenskom periodu. Uređaji umeju da prepoznaju i kada se penjete i spuštate niz stepenice, a onda mogu da izračunaju i koliko ste kalorija potrošili i kako ste sve to uklopili u svoj dan. Osim toga, pojedini “fitness tracker” uređaji koje smo testirali umeju da prate i koliko ste spavali, ali i koliko kvalitetno, a onda sve ove podatke šalju u pametnu aplikaciju koja može da kreira sliku o tome koliko vežbate i koliko se odmarate. Kako biste stvorili još bolju sliku o svemu, u aplikaciju je moguće uneti i šta ste sve tokom dana uneli u organizam, kao i informacije o specifičnim vrstama vežbi koje ste radili. Ovi uređaji imaju i sopstvenu aplikaciju na koju se najviše i oslanjaju, a uglavnom su kompatibilni i sa najvećim brojem najpoznatijih Health & Fitness aplikacija koje se mogu pronaći u AppStore ili Google Play prodavnici.

Zbog čega sad pričamo o “fitness trackerima”? Upravo zbog toga što je proizvod s kojim smo imali prilike da se upoznamo, Fitbit Aria, izrađen oko veoma sličnog koncepta - povezuje se na kućnu mrežu (ili pametni telefon) i skladišti parametre koje “snimi” u vašu ličnu bazu. Sličnosti tu prestaju, jer se ovde radi o digitalnoj, pametnoj vagi, odnosno uređaju za merenje telesne težine. Ipak, Fitbit Aria je mnogo, mnogo više od toga.

Pametna vaga: Šta je, čemu služi, šta sve meri...

Fitbit Aria je dopadljivo dizajnirana vaga, na koju će vam gotovo biti žao da stanete. Stiže u dve boje, crnoj i beloj, a odmah je primetan i njen nizak profil, što je i razlog zbog koga smatramo da je veoma elegantna. Gornja površina je napravljena od glatkog stakla, koje opet deluje veoma robusno i izdržljivo, a i veoma je lako za održavanje. Dimenzije “uređaja” su 310 x 310 x 33 milimetra, dok je masa nešto manja od dva kilograma (1.8). Maksimalno će izmeriti do 159 kilograma, što je više nego što mere stare, tradicionalne vage (na kojima, ako imaš više od 120 kg, više nije ni važno koliko imaš - svakako treba da smršaš). Fitbit Aria se napaja sa četiri AA baterije koje dolaze u pakovanju.

Fitbit Aria Wi-Fi Scale, kako joj glasi pun naziv, ne meri samo vašu masu, već i odnos mišića i masti, a onda sve te podatke prebacuje u bazu na vašem Fitbit Web nalogu, u koji je, naravno, poželjno još i upisivati i podatke koje izmeri neki “Fitbit fitness tracker” uređaj (Ultra, Charge, One, Flex ili neki drugi model), ali i podatke o namirnicama koje ste uneli tokom dana. Dosta toga je automatizovano, pa unos traje veoma kratko. Kada je prvi put pokrenete, biće potrebno da je povežete na kućnu bežičnu mrežu, a onda i da svako od korisnika unesete svoje inicijale, pol, godine, visinu i da, ako postoji način, poveže te podatke sa svojom bazom na Fitbit Web nalogu. Nakon toga možete i da instalirate odgovarajuću aplikaciju na Apple iPhone (iPad) ili neki Android uređaj, bilo da je telefon ili tablet. Fitbit uređaji nisu direktno kompatibilni sa Apple HealthKit aplikacijom koja je ugrađena u sve iOS uređaje, ali je i podatke sa trackera ili digitalne vage kakva je Aria, moguće ubaciti u iOS aplikaciju Sync Solver, koja onda, dalje, može da prosledi ove podatke u Health aplikaciju na iPhonu.

Uređaj ima velik i pregledan ekran, pa je podešavanje svih ovih podataka brzo i lako. Samo merenje se vrši na tvrdoj i ravnoj podlozi, a na uređaj se staje sa golim nogama, kako bi Aria mogla da izmeri u kom odnosu se nalaze masno tkivo i mišići. Kada se merenje završi, uređaj će pokazati da podatke pohranjuje u bazu, kao i to kad je ova operacija gotova. Čak i ako se nađete van Wi-Fi dometa ili se desi da internet ne radi, Aria će zapamtiti poslednja merenja i pohraniti ih u bazu kada se veza ostvari.

Telesna težina je odavno prestala da važi za relevantan podatak, a Fitbit Aria upravo i meri tzv. body mass index (BMI), koji bi za žene trebalo da iznosi 14 – 31 odsto, a za muškarce od 6 – 24 odsto. Ovi podaci se dobijaju merenjem impedanse, odnosno otpora, tako što se struja male snage i napona šalje kroz jednu nogu, a onda se na drugoj nogi meri koliko su njena snaga i napon drugačiji kada prođu kroz telo. Ova metoda nije super-precizna, ali je konzistentna - pa ćete lako pratiti promene čak i ako su rezultati i do 10 odsto drugačiji od onih koje ste dobili na vagi drugog proizvođača.

Fitbit Aria je koristan uređaj, koji košta kao neki povoljniji smartfon, recimo (oko 16.000 dinara), ali je zanimljiv dodatak za sve one koji bi voleli da prate i promene u svojoj telesnoj masi, kao i odnos mišića i masnog tkiva tokom određenog perioda. Ovaj uređaj će svakako biti zanimljiviji i korisniji za upotrebu ukoliko već imate neki Fitbit uređaj, jer će informacije u Web bazi biti kompletnije.

Više o Fitbit Aria vagi možete saznati na linku.

Čekamo vas i na Facebooku, Twitteru i instagramu.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS