• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Loša vest za vlasnike telefona

Autor mondo.rs

Evropska unija još neko vreme neće ukinuti roming za korišćenje mobilne telefonije u inostranstvu.

 Loša vest za vlasnike telefona Izvor: MONDO portal.

Krajem 2016, dodatni troškovi telefoniranja i data saobraćaja (internet) mogli bi konačno da odu u istoriju.

Ako postoji reč koju vlasnici telefona širom sveta mrze, i to ne samo u Evropskoj uniji, onda je to svakako roming. Onaj ko telefonira ili koristi internet u inostranstvu, mora da računa sa osetno većim mesečnim obračunom matične telekomunikacione kompanije nego inače, piše Deutche Welle. Evropska komisija i Evropski parlament nameravali su da te naknade ukinu. Plan je bio da se to učini do jula iduće godine. Ali od toga neće biti ništa. Naime, neke članice EU protive se ukidanju rominga.

Poslanica bavarske Hrišćansko-socijalne unije (CSU) u Evropskom parlamentu, Angelika Nibler, kaže da upada u oči to da je pre svega reč o zemljama u kojima posluju velike telekomunikacione firme. “To su Španci sa Telefonicom, Italijani, Nemačka, Velika Britanija sa Vodafonom i još neke. Mislim da će upravo iz tih zemalja stizati otpora”, kaže Nibler.

Ponuđači usluga telefoniranja, među njima i nemački Telekom (T-Mobile) kao i firme u vlasništvu tog nemačkog giganta, očigledno ne žele da se tek tako odreknu prihoda od rominga. Za njih bi to značilo - gubitak. Pogotovo u vremenima u kojima sve više ljudi i to svuda u Evropi, želi da mobilno surfuje i preko granica.

Da li to znači da roming neće biti ukinut? Ne, smatra poslanica nemačke Socijaldemokratske stranke (SPD) u parlamentu EU, Konstance Krel: “Kompromisom je predviđeno kompletno ukidanje rominga, ali to će se dogoditi pola godine kasnije”. Pomeranje termina znači da Evropski parlament cilja na ukidanje naknada krajem 2016. godine, a ne u leto iduće godine.

Od ove nedelje ponovno će početi da se pregovara o romingu. Kompromisno rešenje moglo bi da bude to da već od početka 2016. određeni paketi minuta telefoniranja i SMS-poruka poslatih iz rominga pojeftine. Moguće je i da će u inostranstvu važiti domaće tarife, objašnjava SPD-ova poslanica Krel. To bi onda moglo da znači da ”bar sto minuta, sto SMS-ova“ neće biti skuplje nego u domaćoj mreži, kaže Krel.

Evropska komisija je od 2007. u nekoliko koraka snižavala naknade za roming. Prosečna cena minuta mobilnog telefoniranja proteklih godina osetno je pojeftinila. Trenutno se na području EU za minut razgovora plaća oko 23 centa. Što se tiče korišćenja interneta u inostranstvu, Komisija je uvela gornju granicu od 24 centa po megabajtu, osim u slučaju da je aktivirana neka posebna tarifna opcija. Ranije se za jedan megabajt plaćalo i do dva puta više.

Nešto slično planira se i za naš region, a evo o čemu se tačno radi.

Čekamo vaše komentare ispod vesti.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS