• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tri najvažnija poboljšanja novog Androida M

Autor mondo.rs

Najavljujući Android M Preview verziju operativnog sistema u Googlu kažu da će on ispraviti najveće nedostatke Lollipopa i prethodnika!

 Tri najvažnija poboljšanja novog Androida M Izvor: MONDO portal.

Dva miliona ljudi pratilo je onlajn prenos Google I/O godišnje programerske konferencije, a Google se, kao i do sada u proteklih godinu dana trudio da svakom čoveku ponudi isto iskustvo korišćenja smartfona, rekao je na početku Google I/O konferencije Sundar Pikaj, čovek koji vodi Android već neko vreme. Za godinu dana, između dve konferencije, stiglo je preko 650 miliona novih, prvi put korisnika smartfon telefona i Google želi svima da ponudi sjajno iskustvo korišćenja Androida (pod uslovom da su svi odabrali Android, naravno).

Android M Preview je prva najava novog Androida. Evo koje tri novine su najvažnije - obratite pažnju na stavke pod rednim brojem jedan, tri i pet!

Upravljanje dozvolama za aplikacije.
Izvor: MONDO portal.

1. App premissions

Daju korisnicima kontrolu nad podacima koje aplikacija sakuplja - odlučite da li će aplikacija smeti da koristi mikrofon, poruke, Fejs, kameru i sliično i pri samoj instalaciji aplikacija. Kontrola podataka kojima aplikacija pristupa i koje deli može se podešavvati i naknadno i isključivati i uključivati za pojedinačne komponente iz Podešavanje menija.

2. Chrome Custom Tabs

Unapređivanje korišćenja pregledača veba kombinujući veb i mobilnu Chrome verziju sa aplikacijama i novim "third-party" opcijama.

3. Android Pay

Moderniji, sigurniji i pametniji sistem plaćanja telefonom. Bez kontakta, korišćenjem sigurnosnih opcija na telefonu, kakvi su senzori otiska prsta, kao i ubrzavanje procesa onlajn i oflajn plaćanja (u prodavnicama).

4. Podrška za senzore otiska prsta

Od Android M softvera svi telefoni će dobiti softversku osnovnu podršku (open-source) za senzore otiska prsta, kakve viđamo na Androidima Galaxy S5 ili Galaxy S6.

5. Bolja optimizacija baterije i duža autonomija

Optimizacijom multitaskinga, kao i ubacivanjem novih opcija koje uče kad se telefon ne koristi i shodno tome stavljaju telefon u stanje "dubokog" mirovanja, trošiće se manje energije baterije. Mereći uspešnost, Google je na jednom Nexusu 6 sa Android M Preview softverom dobio dvostruko duže trajanje baterije u stanju mirovanja od Nexusa 6 sa Lollipop Androidom. Za aktivno korišćenje nisu ništa napomenuli. Primer: Telefon je neko vreme na stolu i ne pomera se (korisnik ga ne dira). Tad se senzori aktiviraju, uređaj "pada" u duboko mirovanje, troši manje baterije, ali alarmi i prioritetne notifikacije, kao i pozivi ostaju aktivni.

Još jedna opcija koja će pomoći da se uređaji brže pune, kao i standardizaciju dodatne opreme je USB Type C, nosi sistem USB povezivanja među uređajima i povezivanja dodatne opreme.

6. Pametnije deljenje

Android M će učiti kad, kako i koliko često delite neke od stvari sa različitim ljudima, pa će u skladu s tim i predlagati osobe ili lokacije i aplikacije s kojima se dele sadržaji. Ako ste na Facebooku, recimo, dobićete odmah opciju da pišete omiljenom kontaktu na zidu ili u poruci, odnosno da kroz Flipboard aplikaciju podelite mejlom s kolegama neku novost i slično.

7. Kontrola jačine zvuka po kategorijama

Ovo sad postaje univerzalna Android mogućnost i omogućiće da s jednog mesta kontrolišete zvuk za alarme, aplikacije, multimediju i jačinu zvuka poziva ili zvona. To ste na većini Androida morali da radite u različitim kategorijama menija Podešavanja i u aplikacijama.

Android M pojaviće se na prvim uređajima u trećem tromesečju 2015. godine.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS