• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Notifikacije uništavaju koncentraciju

Autor mondo.rs

Da li ste vi dovoljno koncentrisani na ono što radite?

Stručnjaci još uvek nisu baš sigurni kako upotreba pametnih telefona utiče na nivo produktivnosti i koncentracije kod čoveka. Međutim, nova studija državnog univerziteta Florida donosi neke odgovore. U studiji se navodi da mobilne notifikacije mogu biti veoma loše po naš fokus, čak iako ne posegnemo za telefonom kako bismo odgovorili. Problem je u tome što razna upozorenja mogu prekinuti našu koncentraciju, odgovorili na njih ili ne. Ukoliko čujete da vam je stigla poruka, na primer, odmah ćete se zapitati od koga je, šta bi moglo da piše i šta biste odgovorili na nju. To razmišljanje dodatno opterećuje mozak pa osoba ne može da se posveti u potpunosi onom što u tom trenutku radi.

Pročitajte kako da isključite notifikacije

Autori studije Cary Stothart, Ainsley Mitchum i Courtney Yehnert odradili su sa dobrovoljcima test pažnje kako bi došli do zaključaka. Učesnici testa su znatno lošije obavljali zadatke kada su njihovi telefoni zvonili ili vibrirali – istraživanje je otkrilo da su šanse da napravimo grešku tri puta veće. Učesnici testa nisu znali da će dobijati notifikacije od istraživačkog tima.

U suštini, nivo odvlačenja pažnje je bio isti kao i kada bi učesnici stvarno odgovorili na poziv ili poruku, što bi moglo imati ozbiljan uticaj na to kako koristimo telefone, recimo u toku vožnje, navodi Digital Trends.

Ako zaista želite da budete fokusirani na zadatak, ignorisanje notifikacija nije dovoljno. Isključite ih u potpunosti.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS