• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Budućnost televizije i kako je vidi omiljeni kanal

Autor mondo.rs

Ekskluziva povodom 30 godina Discovery kanala za čitaoce MONDA: Pročitajte kako će se razvijati TV ponuda i šta nas očekuje uskoro!

Predviđali su da će internet ubiti TV, a pogledajte situaciju danas - TV je življa nego ikad, ne samo zbog svoje posebnosti kao medija, nego i zbog toga što je upravo zahvaljujući internetu uspela da ponudi ne samo kvalitetniji i bolji, nego i program s bilo kog mesta i bilo kada. Danas, TV možemo da gledamo unazad, da snimamo program, iznajmljujemo filmove i emisije, koristimo Skype ili krstarimo netom i prijavimo se na Facebook.

Ali to je tek početak...

Slaveći 30 godina postojanja Discovery kanal, jedan od naših omiljenih, odlučio je da čitocima MONDA približi budućnost tog kanala i TV-a kao medija uopšte. Pročitajte kakve vas sve uzbudljive novosti očekuju i to vrlo brzo! O svim novostima pričali smo sa Džonom Hanikutom, jednim od direktora Discovery mreže, zaduženog za komunikacije i tehnologije.

Koji su najnoviji trendovi u TV emitovanju i kako vidite budućnost?

To zapravo zavisi od načina i trenutka prelaska na infrastrukturu zasnovanu na internet protokolu (IP). Sve od trenutka kada je Discovery predstavljen publici od 156.00 gledaoca u SAD pre 30 godina, mi primenjujemo najnoviju tehnologiju. Sada, naši emisioni centri širom sveta pokrivaju skoro 3 milijarde pretplatnika i pratimo najnovije tehnološke promene. Razvijamo emitovanje zasnovano na IP-u, koje omogućava veću fleksibilnost i efikasnost.

Ultra HD TV - da li imate plan za ovaj format?

Tek smo u ranoj fazi i počinjemo da otkrivamo sve potencijale ovog formata, ali već imamo nekoliko emisija u UHD formatu i ovaj broj konstantno povećavamo. UHD može da pruži besprekornu sliku koja upotpunjuje doživljaj i savršeno odgovara sadržaju našeg kanala. Međutim, radimo na tome da iskoristimo ne samo prednosti visoke UHD rezolucije, već i kvalitetnije kadrove, veći stepen dinamičnosti i širu paletu boja u dolazećim UHD programima. Kao i sa svakom novim tehnologijom, pitanje je da li će ona odgovarati potrošačima. Naši dosadašnji nalazi su obećavajući.

Nove i tradicionalne tehnike kinematografije - Šta Vam omogućavaju nove tehnologije u pogledu proizodnje sadržaja, naročito kada je reč o sportskom i izveštavanju u ekstremnim uslovima?

Od HD kamera koje koristimo za snimanja na moru, npr. sa kapetanima u Smrtonosnom ulovu do GoPro kamera postavljenih na Nika Valendu dok hoda žicom, nove tehnologije su od ključnog značaja za beleženje najboljeg sadržaja za našu publiku. Izdržljivost, veličina, dodatna oprema, trajanje baterije i još puno toga omogućava da se naprave snimci koji možda nisu bili mogući pre nekoliko godina - toliko kvalitetni, da dočaravaju priču bolje nego ikada. Nastavljamo saradnju sa našim producentima i tehničkim saradnicima u cilju razvoja novih kamera i tehnika proizvodnje koji bi našim gledaocima omogućio da dožive stvari na neki novi način. Kada je reč o sportu, pojedinac želi da se oseti kao da se nalazi u trkačkom automobilu ili na terenu sa svojim omiljenim fudbalerom, a mi imamo sve veće mogućnosti da ta iskustva učinimo realnijim nego ikada pre.

Sadržaj - Kako ga čuvate, koliko dugo i zbog čega? Da li još uvek imate trake stare 30 godina – da li njih još uvek neko koristi?

Dok ćete vi možda još uvek pronaći poneku kasetu u kući, Discovery je rano počeo da ulaže u infrastrukturu za čuvanje podataka baziranu na datotekama. Sav sadržaj tretiramo kao fajlove, i kada nešto moramo da postavimo u arhivu, taj sadržaj ćemo digitalizovati. Blisko smo sarađivali sa našim partnerima, kako bismo iskoristili prednosti digitalnih formata i izgrađenih sistema - kao što je naš Digital Media centar - koji omogućava lak onlajn pristup našoj biblioteci programa. Očekujemo da ćemo u budućnosti koristiti Cloud usluge za potrebe isporuke i distribucije sadržaja.

Šta mislite kakve prednosti interaktivna televizija nudi?

Mogućnosti su neograničene kada je u pitanju interaktivna televizija, ali je izazov stvoriti ubedljiv doživljaj čiji će deo gledaoci poželeti da budu. Interaktivna televizija se može dosta široko definisati, tako da obuhvata sve: od prikazivanja komentara fanova sa društvenih mreža u direktnom prenosu programa, do set-top box-ova koji omogućava dodatne funkcije i mogućnost povezivanja korisnika. Mi nastavljamo sa pomeranjem granica u ovoj oblasti i sa pronalaženjem sadržaja koji je primamljiv našim gledaocima.

Čekamo komentare ispod teksta.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS