• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najbolji Chrome dodaci koje možete imati odmah!

Autor mondo.rs

Ekstenzije Chrome pregledač pretvaraju u moćniji i bolji softver, a evo najboljih među njima!

Chrome je moćan i voljen pregledač interneta, koji može lako i brzo i uglavnom besplatno da se unapredi korišćenjem dodataka, odnosno ekstenzija, koje mu daju funkcije koje Chrome inače nema. Baš nekoliko takvih smo sretali tokom 2015. godine i evo izbora najboljih.

The Great Suspender

Krećemo od nama najjačeg dodatka, odnosno ekstenzije. Dakle, ako koristite Chrome i otvarate više kartica (tabova) sa različitim internet stranama onda ste sigurno iskusili problem sa „pucanjem“ programa i sporim radom računara. Imamo vrlo dobro rešenje!

The Great Suspender je dobar dodatak (ekstenzija) za Google Chrome pregledač, koji omogućava bolji rad s memorijom, "uspavljuje" tabove koji se ne koriste neko vreme i omogućava da Chrome prodiše, kao i komp.

Chrome dodatak je sam po sebi lagan (ne zauzima puno mesta, ne pravi podatke u pozadini), lako se podešava i omogućava da sami izaberete kad će se neki od tabova, odnosno kartica, zatvoriti tj. uspavati. Podaci s kartica koje se uspavljuju aktiviraju se kad se ponovo prebacite na taj tab, tako da sa njega ništa neće biti izgubbljeno i nastvićete tamo gde ste stali.

Verzija The Great Suspender 6.18 donosi gomilu ispravki i lakše podešavanje dodatka. Jedan od komentara korisnika koji koriste ovaj dodatak je „Gde je ovo bilo celog mog života“, što dovoljno govori o samoj ekstenziji. Ukupna ocena koju The Great Suspender sad ima je 4.5 od 5, na osnovu 760 glasova.

One Tab

OneTab za Chrome (ima i OneTab za Firefox) sličnno kao prethodna ekstenzija omogućava da sve otvorene tabove, klikom na OneTab ikonicu "konvertujete" u listu sa vremenom pokretanja taba i kratkim opisom, kako biste uštedeli resurse računara. Iz OneTab-a lako i uvek možete da otvorite tab koji vam treba klikom na njegov sadržaj iz liste.

OneTabe je besplatan, štiti privatnost, a prema iskustvu korisnika računari koji ga koriste se podižu brže iz stanja mirovanja. Nema razloga da ne kliknete na OneTab i koristite ga!

Blokiranje reklama

Jednostavan alat, koji će računar u potpunosti opremiti za blokiranje svih neželjenih reklama zove se Adblock Plus, besplatan je, dostupan odmah i za gotovo svaki intenet pregledač, uključujući Android. Instalira se u dva klika, a korisnik kroz vrlo jednostavan meni podešava željeni način blokiranja reklama. Otarasite se banera, pop up (iskačućih) prozora, animiranih, Flash i video reklama, poput onih na Facebooku i YouTube-u.

Ispišite tekstove pesama na YouTube klipovima

Najveća onlajn musiXmatch baza tekstova pesama (engleskog govornog područja) napravila je programčić koji omogućava da se preko "Captions" opcije u YouTube muzičkom videu prikaže tekst pesme, i to u realnom vremenu. Potrebno je da YouTube sajtu pristupiti iz Chrome pregledača i imati musiXmatch dodatak. Instalacija protiče brzo, nema potrebe za ponovnim pokretanjem Chrome-a nakon instalacije, a musiXmatch ne zahteva posebne dozvole, osim one za pristup YouTube snimcima i tabovima u kojima su YouTube linkovi otvoreni.

Radi, isprobali smo!
Izvor: MONDO portal.

Ko vas je obrisao s liste Facebook prijatelja

Dakle, ako koristite Firefox ili Chrome "Unfriend Notify for Facebook" ekstenzija (dodatak za pregledač) omogućava vam da saznate ko vas više ne prati. Onog trenutka kada neko klikne na "Unfriend" ispod vađe slike znaćete to, i to bez znanja tog koji vas je skinuo sa liste prijatelja. Instalirajte dodatak za Chrome, otiđite u listu prijatelja (Friends ikonica u gornjem desnom uglu kod Pretrage ili preko "Friends" taba), i tamo ćete naći novu opciju "Lost Friends", u okviru koje se vide slike i imena "prijatelja" koji su vas "otkačili"...

Kako od Chroma napraviti YouTube plejer i plejlistu

Ako slušate muziku preko YouTube-a, onda je ova ekstenzija idealna za vas! Preuzmite Streamus i instalirajte ga u kolekciju ekstenzija. Streamus se integriše u gornji desni ugao pregledača i odatle mu se pristupa kad poželite iz bilo kog sajta i menija Chrome-a.

Isprobajte i ove dodatke!

Betternet – Zaštitite se prilikom surfovanja. Dobar VPN servis je na prvom mestu najbitnijih koraka ka tome. Dosta je sličnih servisa ali Betternet će vas zato zaštititi besplatno.

Instapaper – Naišli ste na neki tekst koji biste da pročitate ali nemate vremena? Nikakav problem. Sačuvajte tekst za kansije uz pomoć ove ekstenzije. Veoma slična Pocket aplikaciji za Android.

Slideplayer – Možete pauzirati YouTube video koji trenutno gledali kako biste pročitali nešto na web strani. Ali, zašto biste to radili kada možete instalirati ovaj dodatak koji će video koji budete gledali smanjiti u mali prozorčić kako se on ne bi prekinuo.

Sidenote – Zabeležite važne informacije odmah. Beleške će vam biti lako dostupne dok budete surfovali internetom.

StayFocused – Ekstenzija koja blokira sve one sajtove koji vam oduzimaju vreme, kao Facebook na primer.

1Password – Ova ekstenzija čuva sve vaše lozinke na sigurnom. Čak kreira dobre dugačke lozinke umesto vas kako ne biste jednu istu koristili na svim sajtovima.

Infinity New Tab – Nakon što instalirate ovu ekstenziju kliknite na novi tab taster. Videćete šta će se sve pojaviti na ekranu.

Language Immersion – Dodatak koji će vam pomoći da nučite strane jezike. Instalirate ga, izaberete jezik, podesite koliko dobro znate odabrani jezik, i dodatak će nasumično menjati neke reči na stranicama koje pretražujete. Zvuči zanimljivo? Isprobajte.

Koje dodatke vi koristite?

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS