• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Obezbedite svoj telefon, evo kako!

Autor mondo.rs

Kako biste na najbolji mogući način zaštitili svoj telefon, pročitajte savete koji slede.

 Obezbedite svoj telefon, evo kako! Izvor: YU Play God/MONDO portal.

Da li je vaš telefon dovoljno bezbedan? Ovi saveti će vam pomoći kako biste izbegli greške koje korisnici konstantno prave.

Bezbednost je na prvom mestu. Evo kako možete izbeći neprijatne situacije.

-Ne dozvolite da vam ukradu telefon. Zvuči vam poznato? Dešava se svakodnevno. Više od 2 miliona mobilnih telefona je ukradeno u toku 2014. godine. Ukoliko lopov dođe do vašeg telefona, može saznati dosta o vama – gde živite, gde radite, u kojoj banci imate otvorene račune, brojeve kreditnih kartica, sačuvane lozinke i još dosta toga.

Obratite pažnju kada idete ulicom, pogotovo u velikim gradovima. Držite telefon na sigurnijim mestima kako lopovi ne bi mogli lako da vam ukradu telefon. Recimo u prednjim džepovima.

-Ne ostavljajte otključan telefon. Ukoliko ne koristite screen lock, krajnje je vreme da počnete. Ovo je za početak, najjednostavnije rešenje. Ovako lopovi neće moći da dođu do vaših ličnih informacija. Možete koristiti i lozinku, PIN ili swipe lock. Ako vaš telefon ima i skener otiska prsta, trebalo bi ga aktivirati.

-Razmislite o servisima za praćenje telefona. Ovo bi mogla biti vrlo pogodna opcija ukoliko dođe do krađe telefona kako biste mogli da locirate telefon, zaključate ga i obrišete sve podatke sa uređaja.

Na Android telefonima možete koristiti Device Manager. Na iOS uređajima imate Find My iPhone opciju koja je po defaultu uključena.

-Antivirus programi takođe mogu da zaštite vaš telefon. Instalirajte neki provereni antivirus program kako bi skenirao vaš telefon i uklonio opasne aplikacije ukoliko je to potrebno.

-Ne koristite besplatan Wi-Fi gde god ga pronađete. Javne Wi-Fi mreže mogu biti vrlo opasne. Neke su čak dizajnirane tako da kradu informacije ljudi koji se povezuju na njih. Međutim, besplatane Wi-Fi mreže u kafićima i na aerodromima su uglavnom bezbedne. No, ni tada ne treba pristupati osetljivim informacijama kao što su vaši bankovni računi.

-Ne klikćite na svakakve linkove, pogotovo na one linkove koji se nalaze u sumnjivim tekstovima. Ovo je toliko očigledno, ne treba dodatno objašnjavati.

-Ažurirajte aplikacije na telefonu redovno. Ovako će svi nedostaci, bagovi ili propusti biti uklonjeni. Još jedan od najednostavnijih načina. Takođe, redovno ažurirajte i softver na telefonu. Hakeri vole da koriste propuste u starijim verzijama, ali im to neće biti mnogo od pomoći ukoliko na svom telefonu imate najnoviju verziju, piše Cnet.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS