• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čovek pobedio Google veštačku inteligenciju!

Autor mondo.rs

Nakon tri izgubljena meča kineski Go majstor nadmudrio Google veštačku inteligenciju i pobedio u igri protiv kompjutera prvi put!

Svetski šampion u igri go, jednoj od najsloženijih igara na svetu, uspeo je tokom 13. marta da nadmudri veštačku inteligenciju i pobedi Google kompjuterski program Alfago u igranju drevne kineske igre. Južnokorejski majstor u igranju goa, Ju Čang Hjuk (33), izjavio je nakon pobede da je konačno uspeo da pronađe slabost u softveru i tako pobedi mašinu, navodi agencija AP. "Ova pobeda mi znači toliko da je ne bih menjao ni za šta na svetu", prokomentarisao je uz osmeh svetski šampion.

Ju Čang Hjuk je naveo da veštačka inteligencija nije uspela da adekvatno reaguje na njegove neočekivane poteze, što je dokaz da mašina ne može da se nosi s iznenađenjima.

Google program pobedio je južnokorejskog šampiona u igranju kompleksne igre u tri od pet predviđenih mečeva.

Ovaj prvi poraz pokazuje da ima još prostora za unapređivanje kompjuterskog sistema Alfago, uprkos tri izvojevane pobede. Pobednik osvaja nagradu u iznosu od milion dolara koja će biti donirana u humanitarne svrhe. U igri go može se povući više poteza nego što postoji atoma u univerzumu, broja koji predstavlja izazov i za najmoćnije računare na svetu, saopšteno je iz kompanije Google pre početka takmičenja.

Računarski sistem kreirao je Google, odnosno njegov londonski ogranak za veštačku inteligenciju - Deep Mind, o kojem smo vam dosta toga rekli OVDE.

Sledeći meč odigraće se 15. marta.

O Go igri i pravilima

Vrhunski igrači goa oslanjaju se na intuiciju kada biraju neku od skoro beskonačnog broja pozicija na tabli, što je predstavljalo težak izazov za izazivača u drugom uglu ringa.

Stručnjaci za veštačku inteligenciju su predviđali da će biti potrebno makar deset godina da kompjuteri pobede šampione u gou, ali se to promenilo kada je Alfago prošle godine savladao evropskog šampiona u toj igri.

Go je igra za koju kažu da je nastala dve hiljade godina pre nove ere u Kini. Igrači s belim i crnim žetonima nastoje da zauzmu što veću teritoriju na površini koja ima 361 polje, uz bezbroj mogućih kombinacija.

Stotine hiljada ljudi pratilo je duel čoveka i mašine na televiziji i YouTube sajtu.

Čekamo vaše komentare ispod vesti.

AlphaGo protiv Go igrača 4. meč.
Izvor: Deep Mind.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS