• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

10 mračnih tajni sajber kriminala (VIDEO)

Autor mondo.rs

Dok pročitate ovaj tekst na netu će se pojaviti nekoliko hiljada novih virusa i sajber prevara. Evo još nekih malo poznatih činjenica o sajber kriminalu.

 Sajber kriminal - tajne Izvor: Symantec/MONDO portal.
10 mračnih činjenica o sajber kriminalu.
Izvor: AllTime10s.

Iako mnogi misle da je sajber kriminal još uvek deo naučne fantastike ovih 10 stvari uveriće sve da je to, zapravo, i te kako deo naše sadašnjice i da smo manje-više svi jedna od meta sajber kriminalaca.Kako se zaštititi od sajber napada pričali smo vam više puta, na vama je da odaberete način i odlučite da li ćete se uopšte zaštititi ili ne...

10. Tokom 2014. sajber kriminalom kompromitovano je preko milijardu fajlova na internetu, a više od 47 odsto Amerikanaca bilo je žrtva internet prevara (na neki od načina). Ministarstvo odbrane SAD bori se sa oko 100.000 sajber napada dnevno.

9. Verovatno ne znate da se za veb sajtove i internet sadržaj koriste kutije, rekovi i druga oprema koja je otporna na metke i fizička uništenja različitog tipa, ali ne i na sajber napade...

8. Evgenij Mihajlovič Bogačev je najtraženiji sajber kriminalac, čiji je onlajn naziv "lucky12345". Odgovoran je za preko milion napada, koji su mu doneli preko 100 miliona zarade. Iz Rusije je i sumnja se da će ikad biti uhapšen.

7. Sajber kriminal se širi brzo, između ostalog i zbog toga što različiti zakoni važe u različitim zemljama, a kako sajber napadi ciljaju uglavnom inostrane (bogate) korisnike, zbog čega ih je teško zakonski vezati za neku zemlju ili region.

6. Sajber napadači ne moraju da imaju stvaran identitet, odnosno ne može se lako otkriti ko stoji iza napada. To je slična situacija kao i sa The Pirate Bay sajtom koji svi koriste, a niko, pa ni vlasti i policija koji ih gone, ne znaju tačno ko vodi TPB i kako opstaje u Cloud-u.

5. Pravo na anonimnost omogućava da teroristi ISIS-a, na primer, koriste CloudFlare uslugu za održavanje svojih sajtova i međusobni kontakt. To im garantuje pravo na anonimnost na vebu i ti sajtovi, iako upereni direktno protiv svih nas mogu da ostanu onlajn.

4. Sajber kriminalci koriste "crve" i trojance kako bi sabotirali nuklearne programe, pa tako postoji priča da su američko-izraelski sajber krimosi onesposobili iranski nuklearni program pomoću posebnog "crva" koji se održavao preko servera u Danskoj i Maleziji.

3. Na MRAČNOM VEBU se dešavaju najgore prevare i najbizarnije, bolesne stvari. Pogledajte našu priču o mračnom vebu od ranije, na kojem su sajber kriminalci izuzetno aktivni.

2. Carbanak je najveći sajber napad izveden do sada. Tokom njega je opljačkano više od 100 finansijskih institucija i ukradeno preko milijardu dolara - tastaturama iz Ukrajine, Kine i Rusije od 2013. do 2015. godine. Odjednom se kralo i po 10 miliona dolara.

1. Internet of Things otvara "Pandorinu kutiju" sajber kriminala omogućavajući da se prisluškuju i hakuju bejbi monitori, pejsmejkeri, pametni uređaji (lampe, rerne, satovi, televizori...), a zabeleženi su i prvi napadi na smart IoT frižidere!

Antivirus programi.
Izvor: AV-Comparatives/MONDO portal.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS