• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Koliko zarađuju The Pirat Bay i torent sajtovi

Autor mondo.rs

Delimičnu zaradu otkriva TorrentFreak u svojoj statistici zarada od Bitcoin valute.

 Koliko zarađuju The Pirat Bay i torent sajtovi Izvor: MONDO portal.

Torent i drugi piratski sajtovi uglavnom se finansiraju od reklama (onih dosadnih, koje uglavnom blokiraju mnogi korisnici), od donacija i Bitcoin donacija. Prema objavi Torrent Freak sajta, Bitcoin donacije postale su popularne pre tri godine, kad je većina popularnih sajtova dodala i ovu opciju kao vid podrške njegovim vlasnicima za održavanje i razvoj.

Iako Bitcoin nije najrasprostranjenija valuta i nemaju ga svi, Torrent Freak navodi da daje dobru sliku o generalnom „plasmanu“ korisničkih donacija ka torent sajtovima uopšte, jer se ni visina donacija u drugim valutama i servisima ne odstupa previše.

Prema statistici The Pirate Bay, kao jedan od najpopularnijih pretraživača torent i piratskih sadržaja dnevno zarađuje manje od 10 dolara od Bitcoin donacija. Od kada je uveo Bitcoin podršku zaradio je 8.21 BTC, što je prema trenutno važećem kursu oko 3.500 američkih dolara za 12 meseci. Na dnevnom nivou to je tačno 9.34 dolara. Iznosi su javni i Bitcoin transakcije su transparentne, a za proveru se koristi OVAJ sajt.

Ipak, ovo je računica kojoj je prethodio pad donacija i to drastičan. Recimo, tokom perioda od 2013. do 2015. godine The Pirate Bay je zaradio 126.64 Bitcoin donacija, što mu je osiguralo oko 35.000 donacija, ili dnevno nešto ispod 32 američka dolara. Čak i sa tom računicom jasno je da The Pirate Bay i slični sajtovi ne prave ogroman novac, osim ako na reklamama ne uzimaju bogatstvo, u šta je teško poverovati.

Iako je sigurno da tvorci ovakvih sajtova vide i ostvaruju zaradu, ona je očigledno daleko manja od one o kojima su pisali američki pravnici i filmadžije u svojim tužbama podnetih protiv vlasnika torent sajtova i pretraživača.

Zarada drugih torent sajtova u Bitcoin donacijama:

- Extra Torrent: jedan dolar na dan (4.31 BTC od 2013)
- KickAss Torrent: dva centa na dan (0.96 BTC od 2013).


Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS