• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako rade torenti (VIDEO)

Autor mondo.rs

Saznajte više o zanimljivom putovanju svakog torent fajla pre nego što on stigne na vaš računar.

 Kako rade torenti (VIDEO) Izvor: YouTube/MONDO portal

Prema anketi, više od 90 odsto stanovnika Srbije (a glasalo je 4.000 ljudi) koristi torent ili piratske sadržaje. To čine uglavnom zbog novca. Pretpostavljamo da svi znaju da je to nelegalno, a da li znaju kako torenti, zapravo rade - time ćemo se sad baviti!

Ako ste u poslednje vreme nelegalno preuzeli novu epizodu GoT serije, TV emisiju ili film verovatno ste koristili torent za to. Prema nekim statistikama, koje je The Verge portal otkrio u svom videu, polovina internet saobraćaja odvija se „na torentima“. Iako preuzimanje torent sadržaja deluje kao i svako drugo „skidanje“ fajlova sa neta - nije baš tako!

 Mnogo je zanimljivije!

Zadržimo se za trenutak u legalnom domenu (znate da je većina torenata u domenu krađe, nadamo se) i recimo da tragate za sabranim delima Vilijema Šekspira. Kad u polje za pretragu ukucate „Šekspir“ i dobijete rezultate to što ugledate nije „ceo paket“, odnosno fajl koji tražite. Ime fajla je samo način da vaš kompjuter lakše komunicira sa vama i ponudi vam rešenje za vašu pretragu. Da biste pročitali ono što je ispod imena koje je pretraga izbacila potreban vam je torent klijent koji služi kao transmiter, odnosno koji opslužuje preuzimanje i spaja torent fajl u ceo paket tj. celinu koju ćete vi da koristite.

Proces sastavljanja torent fajla je vrlo komplikovan proces. Kad neki fajl postaje torent, on se cepa na hiljade, milione malih delova, koje treba pronaći, sakupiti, preuzeti i sklopiti u celinu. To je posao torent klijenta. Torent klijent preko vašeg kompjutera, na osnovu uputstava koja su uključena u torent fajl pronalazi deliće traženog fajla i radi sve što smo pomenuli prethodno. Deo fajla može biti u Singapuru, drugi u San Francisku, a treći u Senti i tako po celoj internet mapi sveta. Kad se traženi fajlovi pojave na vašem kompjuteru i vi postajete „sejač“, odnosno „seader“ tih fajlova, čak i dok čekate da fajl koji skidate bude skinut u celini - delite sa svetom one fajlove koji su već na vašoj mašini. Tako se torenti šire po svetu, povećava se broj „seader“ korisnika i omogućava brže preuzimanje.

Aktivna torent mapa sveta omogućava da torent klijenti u realnom vremenu pronađu deo koji vam nedostaje i to čini uglavnom preko servera koji su posebna priča u pravilnom torent funkcionisanju. Iako se broj aktivnih sejača mnogih fajlova brzo gasi to nije veliki problem, jer se isto tako brzo pojavljuju novi „sejači“, makar je tako sa novijim fajlovima.

Sve je ovo lepo, ali istinski razlog zbog kojeg se torenti razbijaju u male celine nije samo lakše preuzimanje, nego i lakša zaštita od onih koji imaju moć da sudski gone sve one koji preuzimaju i „seeduju“ torente. Kad imate ceo fajl i delite ga, veća je verovatnoća da vlasnik autorskih prava nad tim fajlom ima jak slučaj protiv vas, nego kad imate samo jedan njegov deo. Umesto da „jure“ jednu osobu, antipiratske agencije, sud i vlasnici autorskih prava zapravo jure više hiljada osoba, koje „rasturaju“ jedan jedini torent.

I tako već 20 godina…

Čekamo vaše komentare ispod vesti.

Kako rade torenti (VIDEO).
Izvor: The Verge.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS