• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Odzvonilo pirateriji?

Autor mondo.rs

Izgleda da je budućnost „wareza“ sve samo ne - svetla!

U Srbiji je iz ovog ili onog razloga piraterija lek za mnoge „moderne bolesti“: od popularnih igara, bilo kakvih programa, do krekovanih konzola i u poslednje vreme mobilnih igara. 

Od pojave prvih kućnih računara, osamdesetih godina prošlog veka, sve do nedavno imali smo mogućnost da uživamo u „originalima“ po ceni praznog diska na koju će igra biti narezana, ali čini se da je pirateriji odzvonilo.

Evo o čemu se radi…

Prelomni momenat za „početak kraja“ piraterije bila je pojava novih igračkih konzola Xbox One i PlayStation 4, sa stepenom zaštite igara koji je prvo zabrinuo, a potom i zgrozio mnoge vlasnike igara.

Konzole nije moguće čipovati, a igre su zaštićene tako da ih je nemoguće „probiti“.

PC je zbog ovoga smatran za svojevrsno „ostrvo slobode“, navodi ScreenFun i dodaje da su svi dosadašnji zaštitni mehanizmi, poput SecuROM i Tages ili Starforce i Steamworks-a razbijeni odmah nakon premijere. Ali, pojavio se, pravo iz najdubljeg gejmerskog pakla (kako igrači vole da kažu), Denuvo!

Austrijska firma, koja je iskoristila Sony koncept zaštite, oformila je poseban sistem koji je drastično otežao modifikovanje instalacionih fajlova u izvršnom folderu igre i iščitavanje sadržaja memorije, što su metodi koji su tradicionalno korišćeni za krekovanje. Ubisoft, Electronic Arts i drugi veliki studiji odmah su prigrlili Denuvo i primenili ga na svojim izdanjima. Pirati, koji su radili na „razbijanju“ zaštite tvrdili su da je Denuvo moguće „rasturiti“, ali da je proces toliko komplikovan da nije vredan truda.

Slamka spasa mnogim gejmerima je činjenica što je Denuvo papreno skup i za njegovo korišćenje može da plati samo još uvek mali broj studija. Ipak, kad se Denuvo „razmaše“ i postane širokodostupan svi pirati-gejmeri biće odsečeni od ostatka sveta i moraće i oni da počnu da plaćaju za igre.

Besplatnih igara neće biti, biće onih koje su besplatne za preuzimanje, ali se napredak u njima plaća, a jedina nada je da Srbija bude svrstana u drugu kategoriju zemalja, što bi joj omogućilo kupovinu igara po nižim cenama. Ipak, kako naša zemlja teži razvijenom svetu to je malo verovatno…

Čekamo vaše komentare ispod.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS