• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Torenti skupo koštaju

Autor mondo.rs

Suosnivač Pirate Bay sajta moraće da izdvoji ogromnu sumu novca.

Piter Sunde je možda napustio poznati sajt, ali pravni sistem ima malo drugačije planove.

Sud u Helsinkiju mu je naložio da izdavačima plati 395 hiljada dolara zato što je ne njihov sadržaj nelegalno deljen na ovom sajtu.

Kreatori sadržaja i distributeri su jedni od najglasnijih kritičara Pirate Bay sajta. Opisuju ga kao raj za pirate koji od autora i izvođača otima novac.

Međutim, sva kritika koja je bila usmerena ka sajtu, sada se „proširila“ i na jednog od osnivača, tačnije Pitera, koji je poznatiji pod nadimkom brokep. Kada je deljenje fajlova u pitanju, jedan je od najprepoznatljivijih osoba. Mada, on je javno govorio da sajt treba da „umre“. Iako je ostavio sajt iza sebe pre nekoliko godina, Sunde je sada u novom problemu.

Sud u Helsinkiju zahteva od njega da izdavačima isplati 395 hiljada dolara, odnosno 350 hiljada evra. Sony Music Entertainment Finland, Universal Music, Warner Music i EMI Finland tužili su Pitera zbog 60 njihovih izdavača čija je muzika nelegalno deljena putem sajta Pirate Bay.

Sunde se nije pojavio na sudu kako bi se branio od optužbi. Sud je naložio da osim sume koju treba da uplati izdavačima, mora da plati i 62 hiljade dolara sudskih troškova.

Takođe, ukoliko sadržaj nastavi da se deli putem Pirate Bay sajta, moraće da plati milion evra odštete. Sunde, Frederik i Gotfrid koji su osnovali ovaj sajt duguju ogromnu količinu novca vlasnicima autorskih prava. Nijedna od ranijih odluka suda nije bila ispoštovana, tako da sigruno neće ni ova, piše Torrent Freak.  

Čekamo vaše komentare ispod vesti.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS