• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Test najbolje PC grafike: Nvidia GeForce GTX 1080

Autor mondo.rs

Obrni-okreni, ovo je trenutno najbrža grafička karta namenjena gejmerima!

Konačno je u redakciju stigla najnovija Nvidia grafička karta vrhunskih performansi - GeForce GTX 1080. Nova generacija karti donosi manju potrošnju energije, manje se greju, ali ono što je svakom igraču i najbitnije: značajan skok u performansama. Nažalost, početne cene top modela su prilikom dolaska na tržište više nego u prethodnoj generaciji, ali se to, ipak, pravda zaista boljitkom u igrama.

Nvidia GeForce GTX 1080

Autor ovog testa je Miloš Hetlerović, koji je u ime KlanRUR ekipe i obavio testiranje i to na PC konfiguraciji sa sledećim komponentama: Intel i7 4770, 16GB RAM, 700W napajanje.

Na test smo dobili referentnu Nvidia grafičku kartu, odnosno njenu unapređenu verziju kako se sada naziva Founder’s edition. Sama kartica je izuzetno dobro izrađena, potpuno je oklopljena metalnim hladnjakom, koji je takozvanog „blower“ tipa, odnosno ventilator je tako podešen da topao vazduh sa procesora preko hladnjaka izbacuje u potpunosti sa zadnje strane kartice, odnosno kućišta.

Tu se javlja i jedna vizuelno interesantna stvar - iako je veći deo kartice pokriven rebrima koja služe za hlađenje, ona su u delu od ventilatora ka zadnjoj strani kućišta zapravo prekrivena nekom vrstom providne plastike, odnosno sistem je potpuno zatvoren, pretpostavljamo da je to bio neki stilsko dizajnerski koncept da se, ipak, vidi čime se taj vazduh unutra hladi. Sve u svemu ovo jeste jedna od dizajnerski minimalističkih kartica, koju smo videli i sve pohvale Nvidia timu na tome što nisu podlegli pravljenju nekakvog šarenog čudovišta već jedne vrlo elegantne kartice.

Mada, u krajnjem slučaju, osim ukoliko niste neki "modding" entuzijasta nije baš da ćete često gledati u grafičku kartu računara. Ono što je meni lično bilo najveće iznenađenje jeste samo jedan jedini 8-pinski dodatni konektor za napajanje! Iz test mašine sam vadio Nvidia GeForce GTX 970 grafičku prethodne generacije, i to ne top model, koji za dodatno napajanje koristi jedan 8-pinski i još jedan 6-pinski konektor, dok je recimo GeForce 980ti koristila čitava dva 8-pinska konektora. Očigledno je da je apetit za strujom kod GTX 1080 značajno smanjen.

Introducing the GeForce GTX 1080. Gaming Perfected.
Izvor: NVIDIA

Nova Pascal arhitektura na kojoj je zasnovana ova generacija Nvidia GeForce kartica donosi zaista značajna poboljšanja, kako po pitanju uštede energije tako i po povećanju efikasnosti. Sve to je postignuto osim novom arhitekturom i novim proizvodnim procesom koji sada koristi tehnologiju pravljenja tranzistora od samo 14 nanometara.

Nažalost, pitanje je koliko će proizvođači moći u budućnosti da smanjuju dimenzije tranzistora, jer se već i na ovoj veličini suočavaju s problemom materijala koji sve to treba da podrže. Interesantno je da 1080 čip ima manje takozvanih CUDA jezgara od najjačeg iz prethodne generacije - 2560 naspram 2816 kod GeForce 980ti. Ono što je, takođe, vrlo iznenađujuće je sam "klok" grafičkog čipa koji sada kreće od 1607 MHz, a u "boost modu" dostiže 1733 MHz. Kada uporedimo s referentnim modelom prethodne generacije, te cifre su iznosile 1000 i 1075 MHz respektivno, dakle povećanje od skoro 50 odsto.

Ovde govorimo o referentnim modelima, kasnije proizvođači izbacuju i odmah overklokovane karte, kao što je Asus ROG Matrix 980ti, koji smo nedavno i testirali, ali će se nesumnjivo nešto slično desiti i sa 1080 čipovima, jer izgleda postoji još prostora za poboljšanje. Povećana je i količina memorije i sada je standardno 8 GB ali je u pitanju takozvana GDDR5X memorija, koja ima propusni opseg od 10 Gbps dok je na ranijim karticama bila standardna GDDR5 memorija sa 7 Gbps propusnog opsega.

A performanse?

Naravno sve ove cifre kojima se hvali nova GeForce grafička karta deluju impresivno, ali na kraju se sve svodi na to koliko je brža od prethodnika i koliko se isplati investicija u neki od novih modela. Prve glasine na internetu su govorile o tome da je čak jedna 1080 grafička kartica brža od dve 980 u SLI modu, ali se na kraju ispostavilo da to, ipak, nije tačno. Međutim, dobitak u performansama nije nimalo zanemarljiv i iznosi negde između 30 i 40 odsto zavisno od naslova, što je i dalje impresivno.

Mi, nažalost, nismo mogli kartu da probamo u 4K rezoluciji, ali ono što je pokazala u Full HD (1080p) i 1440p rezolucijama govori u prilog činjenici da na ovoj grafici možete u ovim rezolucijama igrati praktično bilo koju igru danas u dobrano preko 60 fps. Koliko smo mogli da nađemo u testovima stranih kolega to, nažalost još uvek nije baš tačno za sve igre u 4K, ali je činjenica da je jako blizu.

POGLEDAJTE kartu uživo u galeriji:

Takođe, ako želite neki od jačih gaming monitora sa 144 Hz osvežavanjem ova grafička kartica u Full HD rezoluciji većinu igara tera preko granice od 144 fps pa ćete s uključenom G-Sync opcijom imati zaista savršen igrački užitak. Slična je situacija i sa nekim sada već popularnijim ultra-wide modelima kao što je Asus ROG Swift PG348Q sa rezolucijom 3440 × 1440 piksela - opet se grafička karta pokazuje kao sasvim adekvatna da odgovori na ovaj izazov u praktično bilo kojoj igri, makar u 60 fps. Naravno, tu su u perspektivi i uređaji za virtuelnu realnost gde će ponovo jedna ovakva grafička potpuno briljirati, bar u dogledno vreme.

Sve u svemu, iako smo već čitali o njima na netu, performanse GTX 1080 grafičke karte su nas još više oduševile uživo i ovo je trenutno najbrža grafička karta za gejming.

Zaključak

Ako bismo morali da nađemo zamerku GTX 1080 to je svakako cena - ona je sad viša, nego što je to bio slučaj s prethodnom generacijom i bez obzira na to što su performanse znatno bolje, voleli bismo da je ostala na istom nivou, ali očigledno to nije bilo moguće.

Početna cena u Americi je 699 dolara za model koji smo i mi testirali, ali kada se na to doda i malo čudna situacija na domaćem tržištu, svedoci smo činjenice da su se neke od ovih karti našle u domaćim prodavnicama i sa cenama koje prevazilaze 100.000 dinara, što je previše. Očigledno je pametnije sačekati malo s kupovinom, dok se dostupnost i cene ovih modela ne smire, a biće interesantno pogledati i šta nude nereferentni modeli.

U međuvremenu ćemo pokušati da se pozabavimo i kartama nižeg cenovnog ranga, koje su već stigle ili će uskoro stići kod nas, jer su one ono što veći broj igrača može da kupi. GeForce GTX 1080 za sada ostaje samo na spisku lepih želja, ali makar tu zauzima prvo mesto.

POGLEDAJTE rezultate testiranja u tabeli:

Igra (prosečan FPS)

Asus ROG Matrix GTX 980ti

Nvidia GTX 1080Asus ROG Matrix GTX 980ti

Nvidia GTX 1080

1920 × 1080

2560 × 1440

Witcher 3

93

1196888
GTA V

163

19494

123

Metro Last Light

88

10165

68

BioShock Infinite

174

191125

130

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS