• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Intel: Istovremeno u stvarnom i nestvarnom svetu!

Autor mondo.rs

Kompanija Intel doprinosi stvaranju integrisane stvarnosti uređajem sa RealSense kamerama i bez žica.

 Intel: Istovremeno u stvarnom i nestvarnom svetu! Izvor: Promo/Intel/MONDO portal

Integrisana stvarnost zavisi od pet tehnoloških dostignuća koja će uskoro biti dostupna programerima, proizvođačima i pronalazačima

Tokom proteklih nekoliko godina virtuelna i izmenjena stvarnost postale su teme o kojima se često govori. Bez obzira na to što je danas tehnologija virtuelne i izmenjene stvarnosti lako dostupna, i dalje je izazov spojiti fizičke pokrete i okruženja sa virtuelnim objektima, okruženjima i akcijama. Današnja virtuelna stvarnost, zapravo, i nije tako virtuelna. Često su nam potrebni setovi konzola, senzori, kamere i kontroleri.

Brajan Krzanič, generalni direktor kompanije Intel, izjavio je da će integrisana stvarnost u budućnosti u velikoj meri uticati na naše poslove, na način na koji se zabavljamo i komuniciramo.Krzanič je naveo da integrisana stvarnost kreira iskustvo virtuelnog sveta na dinamičniji i prirodniji način nego ikada do sada, čineći stvari koje su u realnom svetu nemoguće - mogućim: „Doživite sportski događaj, koncert ili filmsku scenu iz bilo kojeg ugla i sa bilo koje pozicije. Hodajte po terenu i uđite u golmanski prostor. Stojte na bini sa svojom omiljenom grupom i osetite strast navijača sa njihove tačke gledišta. Izaberite svoj doživljaj i upravljajte njime. Sve je na vama. Virtuelni svet ne mora biti virtuelan, može biti stvaran".

Sve ovo, i mnogo više, omogućava upravo integrisana stvarnost. Ova stvarnost zavisi od pet tehnoloških dostignuća koja će uskoro biti dostupna programerima, proizvođačima i pronalazačima:

6 stepeni mobilnosti: Integrisana stvarnost značajno povećava slobodu pokreta u 3D virtuelnom prostoru.

- Integrisano praćenje: Smanjuje se potreba za složenim i skupim setovima eksternih senzora koji transformišu realno okruženje u digitalnu repliku.

- Prirodnija manipulacija: Prirodniji način interakcije i manipulisanja virtuelnim okruženjem koji vas oslobađa od kontrolora.

- Bežično povezivanje. Integrisana stvarnost „seče VR kabl”, dozvoljavajući u potpunosti bežično povezivanje sa konzole i kontrolera.

- Digitalizovani sadržaj stvarnog sveta: Ovo prevazilazi sadržaj koji je kompjuterski generisan. Suština je u transformisanju fizičkog sveta u digitalni u realnom vremenu.

Kako bi kreirali bogato iskustvo integrisane stvarnosti, programerima, proizvođačima i pronalazačima je potrebna napredna hardverska i softverska tehnologija. Zbog toga Intel sarađuje sa drugim tehnološkim kompanijama kako bi razvio tehnologije poput Intel RealSense, Replay i Alloy Head-Mounted Device (HMD), prvi projekat ove vrste.

Zašto biste ograničili svoju stvarnost kada u novoj možete da imate sve? Sa povećanom mobilnošću, integrisanim praćenjem i kontrolom ljudskih pokreta, integrisana stvarnost će u budućnosti u velikoj meri uticati na naše poslove, na način na koji se zabavljamo i komuniciramo, objavio je Intel.

Bez obzira na to da li želite da budete deo proširene ili virtuelne stvarnosti vaš izbor zavisi od toga kako ćete spojiti stvarnosti i tehnologije koje vam omogućavaju da pređete sa fizičkog na virtuelno i obrnuto. Ubrzano se krećemo ka svetu u kom se granica između digitalnog i fizičkog narušava i integriše na nove načine.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS