• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Wi-Fi internet brži i do 10 puta

Autor mondo.rs

Internet preko Wi-Fi veze može biti i do 10 puta brži na postojećoj infrastrukturi.

 Wi-Fi internet brži i do 10 puta Izvor: MONDO portal.
Ilustracija.
Izvor: MONDO portal.

"Zakačiti" se na pouzdan Wi-Fi signal na bilo kakvim masovnijim događanjima gotovo da je nemoguće, ali naučnici s MIT univerziteta veruju da su našli rešenje i za taj problem, piše CNN. Kako bi svi imali dobar bežični signal na autobuskim stanicama i stajalištima, na sajmovima ili u sportskim halama potrebno je instalirati gomilu rutera, a tu se javlja i problem interferencije (mešanja i međusobnog ometanja) signala zbog čega veza može biti ne samo loša, nego i nikakva.

Naučnici s američkog tehnološkog instituta u Masačusetsu (MIT) razvili su algoritam koji signale obrađuje tako da više rutera može da šalje informacije prema istom bežičnom spektru bez interferencije i drugih "nus" pojava. Tokom testiranja, izmerili su 3,3 puta veću brzinu od uobičajene, a dodatnim ruterima mogli bi da brzinu interneta povećaju i do 10 puta. Sistem novih veza sa ovim algoritmom je testiran na Roomba robotima koji su u laboratorijama simulirali ljude koji se kreću na nekom okupljanju.

Tim s MIT-a pokrenuo je i kompaniju MegaMIMO, koja će pregovarati s drugim firmama i kompanijama oko komercijalizacije nove tehnologije, piše Index.hr, a to znači da ćemo i do 10 puta brži bežični internet, ipak morati da sačekamo još neko vreme.

Ali,vesti su dobre, zar ne?!


Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS