• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

FBI želi da vas zaštiti, evo saveta!

Autor mondo.rs

Hakeri će, ako to ne uradite, lakše „upasti“ u vaš računar!

 FBI želi da vas zaštiti, evo saveta! Izvor: Promo/Kaspersky Lab

Ako veb-kamera ostane otkrivena, to znači da hakeri mogu da provale u nju i posmatraju sve što korisnici rade, tvrde eksperti za bezbednost, a prenosi britanski Independent.

Upozorenje FBI-ja da bi svi trebalo da prekriju veb-kamere na svojim kompjuterima kako bi sprečili da budu predmet špijuniranja, podržao je i direktor FBI-ja Džejms Komi, dodajući da je to razumna stvar koju svako može da uradi.

Šta kad virusi zaključaju kompjuter i kako ih sprečiti?

Ransomware je vrsta malvera koji kriminalci koriste kao digitalni mehanizam za iznudu (naplaćuju sadržaj koji su prethodno korisniku zaključali na računaru). To je softver koja blokira sistem dok se ne plati otkup. Ransomware napad se obično sprovodi preko mejla koji sadrži prilog u obliku datoteke, arhive ili fotografije. Kada korisnik otvori prilog, zloćudni softver se instalira na njegov sistem. Više o ovome pročitajte u našem detaljnom TEKSTU!

Ranije ove godine, značaj tih tvrdnji je potvrđen pošto su se pojavile fotografije na kojima je Mark Zakerberg pokrio veb-kameru na svom računaru, koji je slučajno uslikan zajedno sa direktorom Facebook kompanije.

Direktor FBI-ja je rekao da sve kancelarije američke vlade prekrivaju veb-kamere, a da bi to trebalo da učine i obični građani. „Ima nekih razumnih stvari koje bi trebalo da uradite, a to je jedna od njih“, poručio je Komi u vezi sa prekrivanjem veb-kamera.

Brojna istraživanja ukazuju na to da je nedovoljan broj korisnika svestan rizika koji ih vrebaju na internetu i van njega (offline), a da oni koji su svesni, koriste pogrešne metode kako bi ostali bezbedni na internetu.

Istraživanje kompanije Kaspersky Lab ukazuje na činjenicu da internet korisnici praktikuju različite metode kako bi zadržali privatnost. Jedan od pet korisnika (22 odsto) priznao je da pokriva veb kameru kako bi zaštitio privatnost. Iako to jeste korisno, važno je da korisnici razumeju da pokrivanjem veb kamere ne mogu sprečiti presretanje audio signala i zaštititi se od hakera i grupa koji žele da ih prisluškuju.

Možete proveriti koliko ste obazrivi na internetu na sledećoj STRANICI. Da pročitate više saveta o tome kako da se zaštitite na internetu, posetite OVU STRANICU.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS