• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ove baterije će trajati večno!

Autor mondo.rs

Istraživači sasvim slučajno izumeli novi tip baterija koje će trajati večno.

 Ove baterije će trajati večno! Izvor: Promo/Motorola

Izumeti bateriju koja će večno da traje nije baš jednostavna stvar. Međutim, grupa američkih istraživača je u tome uspela.

Možda zvuči ludo, ali istraživači sa Univerziteta u Kaliforniji su uspeli da stvore bateriju koja se može puniti par stotina hiljada puta.

Naučnici na ovom univerzitetu su tražili način koji će im omogućiti da zamene litijumske baterije. Trebalo im je nešto mnogo jače i bezbednije. Litijumske baterije su veoma osetljive na temperaturu. Baterija koju su izumeli je 400 puta efikasnija od baterija kakve danas koristimo.

Već duže vreme naučnici eksperimentišu sa baterijama, što je navelo neke korisnike da se zapitaju zašto oni to rade. Nove baterije koriste novu tehnologiju koja može da omogući mnogo veći kapacitet.

Ali, postoje određeni problemi koji se javljaju – baterija je vrlo osetljiva pa ne može da izdrži pritisak prilikom punjenja i pražnjenja. Bez obzira na probleme, ovi istraživači su uspeli da stave problematične delove baterije u gel. Gel omogućava punjenje i pražnjenje baterije nekoliko hiljada puta bez gubljenja kapaciteta. Ovo je fascinantan podatak jer današnje baterije ne mogu da pruže toliko veliki broj ciklusa.

Ćelije ove baterije ne umiru. To znači da će one moći da traju večno, piše TechViral. Takođe, materijal od kog su izrađene nove baterije je veoma fleksibilan što doprinosi tome da se one manje i teže habaju.

Loša vest u vezi sa novim baterijama je ta što će korisnici morati još dugo da čekaju na finalni proizvod.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS