• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uhapšen osnivač Filmovita piratskog filmskog sajta

Autor mondo.rs

Prva istraga i tužba u Hrvatskoj protiv ilegalnog filmskog piratskog sajta privukla je pažnju i svetske javnosti.

Filmovita, hrvatski onlajn piratski filmski bioskop na kojem se "prikazuju" i srpski filmovi, po Alexa rejtingu, bio je 47. sajt po popularnosti u Hrvatskoj ukupno, ali i u top 15.000 sajtova na svetu. Slučaj hapšenja osnivača Filmovite i njegove pomagačice privukao je pažnju svetskih medija, između ostalih i Torrent Freak sajta.

Kako kažu, u istražnom zatvoru završio je 31-godišnji Riječanin, koji je na internet neovlašćeno stavio više od 1.250 filmova i pritom na prodaji oglasnog prostora navodno zaradio najmanje 600 hiljada kuna (skoro 80 hiljada evra), a hrvatske nosioce autorskih prava oštetio za gotovo četiri miliona kuna (skoro 533 hiljade evra).

Osim muškarca, istragom je obuhvaćena i tri godine mlađa devojka, koje Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci tereti za pranje novca.

Muškarca sumnjiče da je od početka 2014. suprotno odredbama „Zakona o autorskom pravu“ i „Zakona o audiovizualnim djelatnostima“, bez odobrenja autora ili nosioca autorskog prava, na internet stavio filmove s titlovima svrstane u različite kategorije. To je učinio nakon što je kao administrator prodavao oglasni prostor na jednoj internet stranici i oglašavao je na društvenoj mreži Facebook, iako nije registrovan za tu delatnost.

Muškarac je prema sumnjama tužilaštva korisnicima internet stranice omogućio prikazivanje filmova uz prethodnu reprodukciju oglasa stranih kompanija, na čemu je ostvarivao zaradu, objavio je hrvatski Novi list.

Muškarac se, takođe, tereti da je u više navrata neovlašćeno pristupao modemu u vlasništvu druge osobe koristeći internet saobraćaj te osobe (već smo pisali o tome da i vi možete da nagrabusite, ako vam je Wi-Fi ostao otključan, pa se neko, poput ovog Riječanina, nakači na njega i koristi internet za protivzakonite radnje).

Tužilaštvo Hrvatske sumnja da su osumnjičeni, kako bi sakrili poreklo novca koji je uplaćivan na njihove račune, obavljali gotovinske uplate i prenosili novac na druge račune, a delimično ga i trošili.

Protiv 31-godišnjaka je određen istražni zatvor zbog opasnosti od uticaja na svedoke i ponavljanja kaznenog dela, dok je devojka puštena da se u nastavku istrage brani sa slobode.

Prema rečima sagovornika, sa kojima je Torrent Freak razgovarao, tužilaštvo susedne zemlje imaće vrlo težak zadatak da dokaže sve, a otežavajuća opcija je i to što se Filmovita nije nalazila na hrvatskom internet domenu i serverima, nego na internacionalnom .com domenu i serverima izvan te zemlje.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS