• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ICQ: Dve decenije omiljen čet program

Autori mondo.rs Autori Jovana Josipović

Jedna od omiljenih čet aplikacija, ICQ, zaokružila je dve decenije postojanja.

U novembru 1996. godine grupa izraelskih studenata na internet je okačila prilično neobičan klijent za ćaskanje onlajn, koji je bio aktivan za Windows 95, Windows 3.1 (da, daa, toliko je star ovaj program) i Mac uređaje (System 7).

ICQ je „kupio“ korisnike svojom jednostavnošću, otvorenošću i činjenicom da je lako povezivao gotovo bilo koja dva ili više korisnika na planeti. Zahvaljujući određivanju i korišćenju ličnih brojeva (šestocifreni u početku, kasnije s više cifara) razmenjivanje brojeva na internetu i životima korisnika je postalo popularno, a mogli ste da pišete bilo kome, čiji ste broj znali.

Program ICQ je bio bez enkripcije, izuzetno jednostavan, a početkom 2001. godine koristilo ga je preko 100 miliona korisnika, što je za pojam tadašnjeg internet vremena bilo neverovatno.

ICQ je i danas tu i mada ga je teško preporučiti u odnosu na bilo koji drugi program, teško je zaboraviti onu ikonicu i čuveni zvuk poruke kad vam neko napiše nešto novo ;)

ICQ sound
Izvor: vinnymarquetti.

Ako danas želite da koristite ICQ, kao nekad ili po prvi put, možete to da učinite i na Android ili iOS uređaju, kao aplikaciju, a na desktop sistemima je ICQ "open source" projekat. Danas ICQ nudi i video pozivanje, maske proširene stvarnosti, crtanje po porukama (slikama), slanje multimedije, radi na pametnim satovima i još dosta toga, kao i konkurentske aplikacije.

ICQ na Android platformi ima preko 10 miliona korisnika i ocenjen je sa 4.3/5, dok na Apple sistemima ima ocenu 3.5/5. Za Windows Phone i Windows 10 Mobile aplikacija je dostupna na linku, a ocenjena je čistom četvorkom.

Kakva sećanja kod vas idu „poruku pod poruku“ za ICQ? Jeste li odustali od ICQ-a i poznajete li nekog ko ga upotrebljava i danas?

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS